In discutiile noastre anterioare, cele care sustineau si imbiau publicul sa incerce garderobele reciclate, va promisesem ca vom vorbi mai multe despre moda ecologica si despre ecologie in general.
Moda ecologica se refera la acele piese vestimentare care sunt prelucrate prin tehnici care nu folosesc substante chimice. Astfel, vestimentatia tine si ea seama de protectia mediului inconjurator, de sanatatea clientilor si a tuturor oamenilor implicati in procesele de prelucrare din industria modei. Cu cat sunt folosite mai putin substante chimice artificiale peste fibrele naturale, hainele au o durata mai mare de viata. Materiale care, altfel ar fi sfarsit in gropi de gunoi, sau, mai rau, pe fundul oceanului, amenintand soarta focilor si balenelor, sunt reciclate si transformate estetic. Pungi de plastic, carpe si alte textile care blocheaza scurgerile de canalizare, sunt colectate la o masinarie care le preseaza si le transforma in materiale durabile si functionale. Astfel, acest trend coreleaza aspiratiile consumatorilor catre calitate si constiinta civica, imagine si simtul responsabilitatii fata de planeta. Stilul Eco este inca in faza de inceput, nu este foarte accesibil si necesita sume mari de bani pentru ca, cultivatorii de bumbac sa-si schimbe culturile de la cele conventionale la cele organice.
Dar, pe noi nu ne intereseaza daca Jean-Paul Gaultier creeaza colectii eco din snobism sau din empatie fata de natura, important este ca oamenii incep sa se orienteze inspre natura si mediul inconjurator. A fi eco nu trebuie sa fie un moft, Romania din pacate nu este o tara prea „verde”, oamenii sunt lipsiti de motivatia de a schimba fata lumii, si asta este suficient. Asadar, sa incercam sa ne schimbam, sa adoptam o atitudine eco, sa fim responsabili pentru binele planetei si totodata pentru binele urmasilor nostri!