Terenurile situate in perimetrul Statiunii de Cercetare si Dezvoltare Pomicola din Zalau, dar si de pe raza teritoriala a comunei Periceiu sunt in proprietatea statului roman si nu pot fi retrocedate persoanelor fizice, intrucat figureaza in domeniul public. Asta prevad cele trei legi, de dupa 1989, ale fondului funciar. Statiunea are in administrare o suprafata de 121 de hectare, printre care si Pepiniera din hotarul sa-tului Pericei, cunoscuta ca Pepiniera de la Virsolt. Pana in urma cu cativa ani, pepiniera era un centru de cercetare pomicola recunoscut in toata Transilvania. Ultima tema de cercetare a fost facuta in 2006, cand director al Statiunii era ing. Ioan Oprea. Odata cu aparitia Legii nr.547, urmasii si mostenitorii fostilor proprietari si-au revendicat te-renurile. A iesit un balamuc care n-are de gand sa se mai termine. In cele ce urmeaza va prezentam cateva episoade din acest balamuc, care duce spre un deznodamant sigur: lichidarea pepinierei.
In urma cu doi ani, SC Rares TCM SRL Nusfalau incheie contract de asociere in participatiune (nr.70/25.03.2011) cu Statiunea de Dezvoltare Pomicola Zalau. Contractul este semnat de directorul statiunii, Valer Costea, si reprezentantul legal al SC Rares SRL. Contractul incheiat pe 10 ani prevede subconcesionarea a 50 de hectare de teren destinat cercetarii si dezvoltarii pomicole societati comerciale Rares SRL Nusfalau, pentru activitati agricole. In contract se stipuleaza ca 88 la suta din productia agricola obtinuta anual de pe cele 50 de hectare revine SC Rares SRL si 12 la suta Statiunii. Proprietarul, Agentia Domeniilor Statului si Academia de Stiinte Agricole si Silvice au aprobat apoi in 3.05 2011 contractul de subconcesionare.

Pretinsi mostenitori pun lacat pe pepiniera
Urmeaza apoi un alt episod din balamucul de la Pepiniera prin retro-cedarea suprafetei de 37,49 hectare de catre Comisia locala de fond funciar Periciei catre Janossy Emoche si Makkai Ildiko, din Cluj Napoca, si Szegho Eniko si Anderlich Stela, ambele din Salonta. Cu toate ca Statiunea de Dezvoltare Pomicola a intentat proces pentru retrocedare ilegala, cei patru urmasi ai fostilor proprietari au zavorat portile cu lacate zdravene, pentru a nu calca nimeni pe terenurile lor. Ba mai mult, l-au inchis pe inginerul Mircea Horga in incinta unitatii, adica a pepinierei. Prin Sentinta civila nr.1.205 a Jdecatoriei Simleu Silvaniei din 5 octombrie 2012, celor patru le-au fost respinse cererile de restituire a terenului. Recursul s-a judecat la Tribunalul Salaj in luna mai. Din motive necunoscute noua, data de pronuntare a fost amanata pentru 11 iunie, apoi 18 iunie, apoi 26 iunie, apoi cand a da Domul si va vrea instanta. Deocamdata toata lumea e in stand-by.

Balamuc cu multe chei
Numai ca asteptarea nu-i a buna. Intrarea la pepiniera a fost blocata. Oamenii care au pamant in zona si traversau pepiniera pentru a ajunge in hotar s-au revoltat. Seful de post din Pericei, Dan Pasca, i-a determinat pe urmasii grofilor, adica pe cei ce au pus lacat pe poarta, sa o deschida si sa-i predea lui cheile. Janossy, Szego, Makkai si Anderlich s-au conformat. Seful de post a predat cheile lui Mircea Horga, seful pepinierei. Dar ce folos? Cei patru au cumparat alte lacate si au blocat din nou poarta de la intrarea in pepiniera. Ieri, Mircea Horga declara ca „intr-adevar seful de post din Pericei, Dan Pasca, mi-a predat cheile de la lacate, dar situatia nu s-a schimbat cu nimic, pentru ca au aparut noi lacate, cu noi chei”. Si apoi sa nu-i mai zicem balamuc?