Senatul a adoptat, ca for decizional, un proiect de lege initiat de UDMR prin care membrii minoritatilor nationale vor putea sustine examen de admitere la facultate, indiferent daca respectiva universitate are sau nu program de studii in limba respectiva. O regula similara a fost instituita si pentru intrarea la masterat si doctorat, scrie Edupedu.ro.

rn

Proiectul de lege, initiat de UDMR in 2018, a fost adoptat in aceasta saptamana de Senatul Romaniei si aduce peste 30 de modificari Legii educatiei nationale.
Astfel, universitatile ar putea fi obligate sa organizeze admitere in limba minoritatilor la facultate, masterat sau doctorat, indiferent daca au sau nu sectii in limbile minoritatilor.

rn

PMP ataca la CCR modificarile la Legea educatiei nationale facute de UDMR:

rn

Presedintele executiv al Partidului Miscarea Populara, Marius Pascan, a anuntat joi, 13 februarie 2020, ca formatiunea va ataca la Curtea Constitutionala modificarile aduse de UDMR la Legea educatiei nationale, prin care universitatile vor fi obligate sa organizeze admitere in limba minoritatiilor, potrivit agerpres.ro.

rn

PMP solicita presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa nu promulge aceasta "lege ticalosita". Daca va fi totusi promulgata, PMP va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei.

rn

"Am aratat in mai multe randuri ca mai bine de jumatate dintre absolventii invatamantului preuniversitar in limba maghiara nu cunosc elementar limba romana", a aratat deputatul Marius Pascan.

rn

"Conform prevederii respective, culmea, profesorii examinatori vor trebui sa cunoasca limba minoritatii, subiectele de examen se vor formula in limba minoritarului, repet, chiar daca la universitatea respectiva nu exista sectii cu predare in limba minoritatilor. Mai mult, se stipuleaza ca nu se mai poate desfiinta sau infiinta nicio clasa cu predare in limba materna maghiara, fara acordul organizatiei minoritatii nationale reprezentate in Parlamentul Romaniei, adica al UDMR. Adica formatiunea isi asuma decizii ce ar trebui luate doar de Ministerul Educatiei Nationale", a subliniat Marius Pascan.

rn

"Practic, se doreste oficializarea unei alte limbi in statul roman. Incalca articolul 13 din Constitutia Romaniei, conform caruia, in Romania, limba oficiala este limba romana, prin urmare este o lege neconstitutionala si reprezinta un nou asalt etnic separatist impotriva tarii noastre."

rn

Senatorul UDMR Novák Csaba Zoltán considera abordarea PMP un "razboi politic", intrucat acest proiect a fost votat si de catre senatori ai PMP.

rn

"Predarea limbii romane (in invatamantul preuniversitar – n.r.) este o problema, noi avem propuneri legislative, propuneri metodologice pentru aceasta problema si incercam sa rezolvam. Dorim ca cei care au studiat in limba materna sa aiba posibilitatea de a concura in mod egal cu cei care sustin examenul in limba romana, dupa care vor studia in limba romana", a sustinut Novák Csaba Zoltán.