Ministrul Sanatații, Nicolae Banicioiu, aflat sâmbata la Zalau, a vizi-tat Spitalul Județean de Urgența Zalău, Serviciul Județean de Ambulanța și Centrul Pilot de Referința pentru Boli Rare “NoRo”, promițând ajutorul pentru accesarea de fonduri europene pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate, dar și replicarea Centrului NoRo în București. Ministrul a fost însoțit în vizitele pe care le-a făcut de Tiberiu Marc, președintele Consiliului Județean Sălaj, Ionel Ciunt, prefectul județului, viceprimarul Daniela Coța, președintele Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sălaj, Marius Tautu, directorul Direcției de Sănătate Publică Sălaj, Ligia Marincaș, și de deputatul PSD Iuliu Nosa.
Banicioiu spune că un spital în 2014 trebuie să arate ca Spitalul din Zalău
Nicolae Banicioiu a vizitat sâmbata dimineață Spitalul Județean de Urgența Zalău, unde a purtat discuții cu ma-nagerul spitalului, Laurențiu Barna, pri-vind continuarea programului de mo-dernizare a ambulatoriului de specialitate, dotarea cu aparatura medicala intervențională. “A fost un lucru deosebit. La Spitalul Județean, un ministru al sanatații nu a mai fost de când a fost reabilitat prin accesarea fondurilor europene de catre Consiliul Județean. A văzut eforturile care au fost facute pentru dezvoltarea infrastructurii și moder-nizarea ei, a văzut secțiile. S-au purtat discuții inclusiv legat de continuarea programului de modernizare a ambulatoriului de specialitate și au fost discuții inclusiv legate de dotarea cu aparatura medicala intervențională. Apreciez ca un lucru foarte bun, pozitiv, vizita domnului ministru”, a declarat pentru Graiul Salajului, Laurențiu Barna.
Întrebat daca ministrul a facut promisiuni pentru spital, Barna a precizat ca “domunul ministru Baniciou este un ministru care știe ce posibilitați financiare sunt, ce programe se deruleaza și cum se derulează”. “Am avut discuții. Ne-a promis finanțarea și ajutorul pentru a accesa fonduri europene pentru modernizarea ambulatoriului de specialitate și pentru a accesa fonduri pentru modernizarea și dotarea cu aparatură medicală. A apreciat faptul ca, la ora actuală, prin eforturile pe care le-am facut am asigurat medicamente. La noi în spital nu se pune problema asigurarii medicației. A vazut tot spitalul, toate secțiile, inclusiv secțiile anexe. A zis că așa trebuie sa arate un spital în 2014. Daca un ministru al sanatații a zis așa ceva despre spital, nu pot decât sa zic și eu la fel. Ma bucura aprecierea aceasta. Am facut și noi propuneri de îmbunatașire a legislașiei, de structurare și de finanțare”, ne-a spus Barna.
Centrul NoRo, model de referință
Urmatoarea oprire a ministrului a fost la Centrul Pilot de Referință pentru Boli Rare “NoRo” din Zalău, primul și deocamdată singurul de acest fel din țară, unde a și susținut o conferință de presa. stop_coloana “Este prima data când vin la centrul NoRo și vreau să vă spun că am rămas impresionat. A fost o inițiativa mai mult civica decât instituționala și-mi pare foarte bine pentru ca a reușit și a fost inițiat unicul astfel de centru din România. Sper sa devina și un model. Chiar discutam în timpul vizitei daca nu ar putea fi replicat și în București, și în Timișoara, e adevarat, și cred eu ca împreuna putem gasi varianta mai ales ca acum ca pe urmatorul exercițiu financiar (durata pentru care se aproba și se fac previziuni financiare și în care se executa încasarile și plațile privind un plan financiar – n.r.) pe fonduri structurale chiar avem posibilități. (…) Practic în București ar fi locația și, zic eu, ar fi o continuare firească a ceea ce faceți aici”, a precizat Banicioiu.
“Ce vreau sa va spun, însă, ca element de noutate, este faptul că săptamâna viitoare (săptămâna aceasta – n.r.) practic intra în ședință de guvern și strategia de sănătate care are chiar un capitol special pentru bolile rare. “Bolile rare nu mai sunt atât de rare pe cum ni le imaginam că sunt. Sunt totuși acum peste 6.000 – 7.000 de pacienți care su-feră de boli rare în România. (…) De la 1 iunie o parte din medicația ne-cesară a fost inclusa în lista de medicamente compensate. E adevarat că a fost un prim pas după foarte mulți ani, nu o rezolvare completă. Mai sunt multe lucruri de făcut, de aceea suntem într-o permanență discuție și cu ONG-urile, dar și cu specialiștii, mai ales cu specialiștii, și sperăm că în scurt timp să îmbunatățim lucrurile astfel încât să ajungem la nivel european”, a subliniat Bănicioiu.
Dorica Dan, directorul Centrului NoRo, a declarat pentru Graiul Sălajului după vizita ministrului că “este foarte important ca domnul ministru a fost azi (sâmbata – n.r.) în Centru NoRo, pentru că doar văzând poți să-ți dai seama care sunt facilitațile și serviciile pe care centrul le oferă”. Referitor la promisiunile făcute de ministru privind realizarea unui centru asemănător în București, Dorica Dan a apreciat că “totul începe cu o promisiune și un vis”. “Să sperăm că este visul domnului ministru și că va lupta pentru el și se va realiza, așa cum am facut noi pentru NoRo la Zalău”.