Sub pretextul rezolvarii problemelor faramitarii suprafetelor agricole, s-au incercat mai multe variante, care au esuat. Una din variante era sa nu se acorde plata pe suprafata de la un hectar, ci de la doua, trei hectare in sus. Desigur, nu se putea lua o asemenea masura, odata ca s-ar fi creat o mare problema sociala si, in al doilea rand, nu permitea maicuta noastra Uniunea Europeana. Apoi s-a pus problema de a nu avea parcele de 0,3 hectare; sa se mareasca suprafata la 0,5 hectare sau chiar mai mult. Aici se cuvine o paranteza. In Ardeal, pamantul a fost impartit dupa unitatile de masura austro-ungare, adica iugarul (58 de ari). Foarte multi proprietari au parcele de jumatate de iugar (29 de ari) si nu pot solicita subventii de la APIA. A cazut si varianta cu minimum 0,5 ha, pentru ca e o prevedere europeana si, de voie de nevoie, a ramas aceasta formula de 0,3 hectare la o parcela.
Recent, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ca, din 2014, platile directe pe suprafata se vor face diferentiat in functie de marimea exploatatiilor agricole. Cine are o exploatatie mai mare, primeste bani mai multi. In opinia ministrului, platile diferentiate pe suprafata ii vor incuraja pe producatori sa se asocieze, in contextul in care principala problema a agriculturii o constituie faramitarea proprietatii. „Din 2014, zice Constantin, vor fi mai multe categorii de plata pe suprafata. In primul rand, categoria intre unu si cinci hectare, ca-tegoria intre cinci si 30 de hectare, categoria intre 30 si 60 de hectare si peste 60 de hectare. Sprijinul cel mai consistent pe suprafata va fi pentru cei care sunt intre cinci si 30 de hectare. De ce facem lucru acesta? Cei care au pana la cinci hectare vor primi o plata mai mica pentru a-i determina sa se asocieze, pentru a-i determina sa lucreze in comun terenurile”, a precizat ministrul Agriculturii. Numai ca nu mor caii cand vor cainii. Intr-adevar platile complementare de la bugetul de stat pot fi impartite dupa cum il taie capul pe ministru. Insa platile directe de la Uniunea Europeana nu pot fi masluite. In conceptul celor de la Bruxelles, hectarul este hectar si daca e singur in mijlocul apelor si daca se afla alaturi de inca o suta de hectare.
E rasuflata amenintarea cu diminuarea subventiilor. Mai degraba seamana cu propaganda anilor @62 din secolul trecut cand taranii au fost stransi cu usa sa se inscrie in colectiv. Gasiti alte metode pentru a elimina faramitarea proprietatilor. Iar daca faramitarea proprietatii e cuiul lui Pepelea in agricultura romaneasca, atunci cele mai mici subventii din Europa, pentru fermieri romani, cea mai scumpa motorina, cele mai scumpe imputuri, cuiele cui sunt?
Ministrul se lupta cu pamantul, taranii pentru supravietuire
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...