Ministrul Turismului, Eduard Raul Hellvig, a fost găsit incompatibil de către inspectorii de integritate, intrucat pe langă funcţia ministerială a fost şi director la o firmă, angajat ca cercetător in ştiinţe politice in altă societate şi a mai incasat salariu de la o bancă de celule stem.
Agenţia Naţională de Integritate a constatat, in urma procedurilor de evaluare, incălcarea legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor de către Eduard Raul Hellvig, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a informat, vineri, ANI.
In urma evaluărilor demarate la data de 10 octombrie 2012, s-a constatat faptul că Eduard Raul Hellvig s-a aflat in stare de incompatibilitate in perioada 7 mai – 31 octombrie 2012, intrucat a exercitat, simultan, atat funcţia de Ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, cat şi funcţia de director in cadrul SC Sintezis Birotica SRL, incălcand, astfel, dispoziţiile art. 84), alin.1), lit. c) şi art. 86, alin. 1) din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei in exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.
Pe langa ministrul Hellvig, alti doi ministri ai guvernului Ponta, Liviu Pop si Ovidiu Silaghi, sunt acuzaţi de Agenţia Naţională de Integritate de conflict de interese, incompatibilitate şi venituri nejustificate. Pe lista ANI, este şi seceretarul general adjunct al Guvernului, Dan Mihalache, şi el declarat incompatibil.
Persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani.
In cazul in care persoana nu mai ocupă o funcţie sau o demnitate publică la data constatării stării de incompatibilitate, interdicţia de trei ani operează, potrivit legii, de la data rămanerii definitive a raportului de evaluare, respectiv, a rămanerii definitive şi irevocabile a hotărarii judecătoreşti de confirmare a existenţei unei stări de incompatibilitate.
Persoana care face obiectul evaluării poate contesta raportul de evaluare a incompatibilităţii, in termen de 15 zile de la primirea acestuia, la instanţa de contencios administrativ.