Alte schimbari in invatamant
Incepand cu anul scolar viitor, invatamantul va trece printr-o serie de schimbari. Remus Pricopie, ministrul Educatiei, va propune ca din anul scolar 2013-2014 simularile pentru examenul de bacalaureat sa fie introduse si la clasa a XI-a, fiind nemultumit de rezultatele nesatisfacatoare inregistrate la acest examen anii trecuti. „Simularile vor avea loc atat la clasa a XII-a, in luna martie, cat si la clasa a XI-a, in luna mai. Practic, elevii care vor sustine examenul de Bacalaureat in 2015 vor trece prin doua etape de simulari. In acest fel, se pot lua din timp masuri pentru corectarea deficientelor. In plus, elevii se vor obisnui cu rigorile examenului si se vor mobiliza ceva mai devreme”, este mesajul pe care ministrul il posteaza pe reteaua proprie de socializare. Interesant ca Pricopie gaseste de cuviinta sa-si faca cunoscute intentiile de a aduce schimbari in invatamant nu in alt cadru, ci pe Facebook.Este ministru, deci chiar si asa trebuie luat in serios.
In opinia ministrului Remus Pricopie, metoda simularilor descentralizate pentru evaluarea nationala si pentru bacalaureat din anii anteriori are cateva parti negative, si anume ca in unele judete subiectele au fost mai usoare si in altele mai grele, ceea ce nu reflecta o evaluare obiectiva a nivelului de pregatire al elevilor. Propunerea sa este ca din anul scolar urmator simularile pentru cele doua examene sa fie la nivel national si nu cum erau organizate pana in prezent, cand fiecare inspectorat scolar si-a stabilit propriul calendar si propria metodologie.
„Simularile vor fi organizate dupa un model centralizat, exact in aceleasi conditii in care se dau si examenele. Astfel, putem avea o analiza mai buna a datelor, elevii vor fi 100 la suta intr-o situatie de examen, iar evaluarea va fi unitara, la nivel national, nu fragmentata pe fiecare judet”, explica Remus Pricopie.
Anul acesta, rezultatele celor doua testari in Salaj au fost foarte slabe. De pilda, la proba de limba si literatura romana promovabilitatea a fost de 54, 48 la suta, iar la matematica de 28, 15 la suta. Nici elevii claselor a VIII-a din Salaj nu au avut rezultate grozave la simularea nationala. Din 2.233 elevi care s-au prezentat la proba de limba si literatura romana, doar 1.437 au promovat. Restul de 796 au fost declarati respinsi. La matematica, din 2.222 de elevi, au promovat doar 614, restul de 1.608 fiind respinsi.
Anul scolar 2013-2014 va avea semestre egale si o zi libera in plus de Pasti
Ministerul Educatiei Nationale anunta schimbari si in ceea ce priveste structura si programa scolara pentru anul 2013-2014. Este vorba de proiectul de Ordin de ministru privind structura anului scolar 2013-2014, care va fi aprobat de ministrul Remus Pricopie pe data de 1 iunie. Una dintre noutatile pe care ordinul o propune este impartirea in mod aproximativ egal a celor doua semestre, cu argumentul ca astfel se va putea realiza un echilibru intre timpul alocat studiului si cel alocat perioadei de odihna. Un alt element de noutate il reprezinta decizia MEN de a acorda elevilor inca o zi libera pentru perioada sarbatorilor pascale, respectiv ziua de marti, 22 aprilie 2014.
Cursurile pentru anul scolar 2013-2014 vor debuta la 16 septembrie si se vor incheia la data de 20 iunie. Prima vacanta din semestru va avea loc in perioada 2 -10 noiembrie 2013 doar pentru elevii din invatamantul primar si pentru copiii din grupele din invatamantul prescolar. Intre 21 decembrie 2013 si 5 ianuarie 2014, toti elevii din invatamantul preuniversitar vor beneficia de vacanta de iarna. Cursurile primului semestru se vor relua in data de 6 ianuarie si se vor incheia pe 31 ianuarie. Dupa vacanta intersemestriala (1 – 9 februarie), elevii vor reveni la cursuri pentru al doilea semestru, pe 10 februarie. La 11 aprilie debuteaza vacanta de primavara, iar elevii vor reveni la scoala pe 23 aprilie. Vineri, 20 iunie, se incheie cursurile pentru anul scolar 2013-2014. Elevii se vor reintoarce la scoala dupa vacanta de vara, la 15 septembrie 2014. Anul scolar 2013-2014 va avea 36 de saptamani de cursuri, insumand 176 de zile lucratoare. Exceptie de la aceasta prevedere fac clasele terminale din invatamantul liceal, care vor parcurge doar 33 de saptamani, si clasa a VIII-a, cu 35 de saptamani.
In ceea ce priveste examenul de bacalaureat din acest an, prima sesiune se va desfasura in perioada iunie-iulie, iar inscrierile candidatilor au inceputde ieri si vor continua pana vineri, cand se vor incheia si cursurile la clasele terminale de liceu. A doua sesiune a examenului de bacalaureat va avea loc in perioada august-septembrie, inscrierile fiind programate in perioada 15-19 iulie.
Elevii claselor a VIII-a vor incheia cursurile in 14 iunie, iar in perioada 17-19 iunie se vor inscrie la evaluarea nationala.