7 unitati de invatamant nu au autorizatie sanitara de la DSP Salaj
rn
Ministrul interimar al Afacerilor Interne, Mihai Fifor, a cerut, luni, 19 august, prefectilor o situatie cu toate unitatile de învatamânt care nu detin avize de la Directiile de sanatate publica si Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, potrivit Agerpres.
“Pâna vineri, doresc o situatie cu fiecare UAT în parte, cu fiecare subunitate de învatamânt care nu are aviz DSP, cu cauza pentru care nu are acest aviz, cu masuri care se pot lua, pentru a putea sa avizam din punct de vedere al sanatatii publice aceste unitati de învatamânt. Acolo unde nu avem apa potabila, vreau sa stiu, pe lânga situatia pe care am cerut-o cu toaletele, îmi trimiteti situatia cu fiecare unitate de învatamânt care nu are apa potabila în momentul de fata si, totodata, pâna miercuri, un plan de masuri sa vedem cum putem sa asiguram apa potabila pentru unitatile de învatamânt unde nu exista”, a declarat Fifor, la o videoconferinta organizata la sediul MAI.
Prefectii din mai multe judete au semnalat ca sute de scoli nu au avize DSP din cauza lipsei apei potabile si a toaletelor. Situatia scolilor fara apa potabila si cu toaletele în curte din fiecare judet în parte se cunostea înca din luna februarie. Intr-un raspuns la o interpelare din Parlament, fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, raspunde ca sunt 1.489 de scoli cu toalete în curte, fara apa calda si fara canalizare, iar pentru toate acestea Ministerul Educatiei a alocat 65 de milioane de lei pentru 2019. “In anul 2019 se vor continua lucrarile începute în anii trecuti la unitatile de învatamânt preuniversitar cuprinse în (PNDL I, PNDL II, AFIR) si prin POR, program derulat prin Ministerul Fondurilor Europene”, se arata în raspuns.
Tot în februarie, fostul ministru declara ca va trimite banii autoritatilor locale, iar banii sa aiba destinatie clara care sa nu poata fi schimbata. “Acum încercam sa gasim care este cea mai potrivita formula – probabil ca cea mai buna ar fi sa trimitem banii la autoritatile locale cu aceasta destinatie, fara posibilitatea sa schimbe destinatia. Exista o formula pe care am analizat-o si noi la minister sa terminam mai repede, în sensul ca exista un fel de container, o încapere care vine echipata si se asaza pe fosa septica. De aceea, sper sa nu dureze asa de mult constructia acestor grupuri sanitare lipite de scoala, în interiorul scolii”, a declarat Andronescu în februarie.
Potrivit informatiilor primite de la Prefectura Salaj, la video conferinta de luni a participat ministrul MAI, Mihai Fifor alaturi de ministrul Educatiei, Daniel Breaz, iar subiectul de discutie a fost starea unitatilor de invatamant la inceperea anului scolar. Prefectura spune ca pana la sfarsitul lunii august, trebuie sa trimita la Guvern patru rapoarte despre: cate scoli nu au wc; stop_coloana cate scoli nu au apa potabila; stadiul lucrarilor de reabilitare a scolilor si daca aceste lucrari afecteaza inceprea noului an scolar si starea tehnica a microbuzelor scolare. Controalele la nivelul judetului Salaj vor fi coordonate de Prefectura Salaj si vor fi efectuate de echipe mixte din care fac parte cate un reprezentant de la urmatoarele institutii: Prefecutra, Inspectoraul Scoalr Judetean, Inspectoratul de Politie, Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, Directia de Sanatate Publica, Directia Sanitar Veterinara, Oficiul pentru Protectia Consumatorului). Raportul privind starea tehnica a microbuzelor scolare va fi iintocmit de catre Politie, respectiv IPJ Salaj.
La nivelul judetului Salaj aceste controale au demerat deja incepand cu data de 19 august, iar pana la 23 august echipa mixta va verifica toate unitatile de invatamant de pe raza municipiului Zalau. Urmand ca de saptamana viitoare aceste controale sa se extinda pe tot teritoriul judetului Salaj.
rn
La inceperea anului scolar 2018 – 2019, din informarea privind autorizarea sanitara a unitatilor scolare din Salaj, prezentata de director executiv al DSP Salaj, Marincas Ligia, a reiesit ca 7 unitati de invatamant nu au autorizatie de functionare – 4 gradinite, 2 scoli primare si o scoala gimnaziala. Este vorba de Gradinita cu Program Normal Cheud 2, comuna Napradea; Gradinita cu Program Normal Buciumi; Gradinita cu Program Normal Lupoaia, comuna Creaca; Gradinita cu Program Normal Lazuri, Valcau de Jos; Scoala Primara Doh, comuna Maeriste; Scoala Gimnaziala nr.1 Buciumi; Scoala Primara Mesteacan, comuna Almasu. Motivele lipsei autorizatiei sanitare sunt fie ca unitatea necesita lucrari de reabilitare a infrastructurii; lipsa apei potabile curente; grupuri sanitare necorespunzatoare; grupuri sanitare de incinta modernizate, dar care nu pot fi utilizate din cauza lipsei apei sau a lipsei canalizarii.
Directorul DSP Salaj, Ligia Marincas ne-a declarat ca aceste unitati de invatamant nu au fost inchise pentru ca nu prezentau un pericol si trebuia asigurat accesul copiilor la procesul de invatamant. “Aceste 7 unitati de invatamant au functionat pentru ca nu le putem inchide. Nu au creeat riscuri pentru sanatatea copiilor, erau in derulare proiecte si masuri pentru reabilitarea unitatilor, respectiv introducerea apei potabile in comune. Trebuia asigurat accesul copiilor la procesul de invatamant , motiv care a stat la baza deciziei de a nu inchide aceste unitati.”, ne-a declarat sefa DSP Salaj, dr. Ligia Marincas.