Dintr-un studiu realizat de Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog Salaj cu ceva vreme in urma aflam ca la nivelul judetului Salaj, 7,8% dintre elevi au declarat ca au consumat cel putin o data în viata droguri ilicite si/sau NSP (Noi Substan?e Psihoactive) si/ sau tranchilizante/ sedative fara prescriptie medicala si/sau inhalanti si/sau steroizi anabolizanti; 4% au declarat ca au consumat cel putin o data pe parcurs de un an de zile 12, iar 1,9% cel putin o data pe luna. Cu ocazia diverselor articole pe aceasta tema unii spuneau referitor la acest Centru Antidrog ca “bani sunt dati degeaba “ ca nu face nimic decat sa contabilizeze, ceea ce nu ni se pare putin lucru de ex. Pe semestrul I din 2019 centrul a contabilizat noua cazuri de urgenta datorate consumului de droguri ajunse in Sectia UPU a Spitalului Judetean de Urgenta, iar in total, specialistii CPECA Salaj au derulat pe parcursul primului semestru al anului 2019 un numar de 131 de activitati de prevenire în mediul scolar, atât în cadrul unor proiecte si campanii nationale, cât si în cadrul unor proiecte locale, initiate de catre CPECA Salaj sau alti parteneri, iar din datele transmise de centru a rezulta ca 5000 de elevii au beneficiat de urma acestor informarii. Insa, desi aceste informarii sunt bine-venite, credem totusi ca traficul de droguri in Salaj nici pe departe s-a estompat. Asa cum am constat si cu ocazia articolului legat de prostitutie, cititorii au semnalat cazuri despre care presa nici macar cu o pana nu au atins subiectul unor locuri si de care o sa ne ocupam pe viitor, pentru a vedea daca ceea ce stop_coloana ati semnalat isi gaseste corespondentul in realitate. Ceea ce urmarim prin aceste articole mai mult sau mai putin apreciate de catre unii, este sa mentinem atentia asupra problemelor de genul prostutiei, cersetoriei, dar si a traficului de droguri din judetul nostru, de a impinge cetateni sa ia atitudine sa ne semnaleze cazuri de acest gen, iar autoritatile sa nu aiba scuze de a nu interveni atunci cand este cazul. De aceea, va propunem, la fel ca si in articolul legat de prostitutie sa ne raspundeti la urmatoarele intrebari: credeti ca in Salaj exista trafic de droguri? Aveti informatii sau date despre dealarii locali de droguri? Daca detineti astfel de date sau filmulete, înregistrari, legate de traficul de droguri, va rugam sa le trimiteti pe forumul de contact al site-ului Graiul Salajului sau sa ne contactati la redactie.
P.S pentru cel care si-a pus problema “fictiunii” cazului din Dumbrava cu “bomboana de la nenea” ca jurnalist nu am dreptul sa divulg numele celui care semnealaza o problema, daca cei de la “criminalistica” erau interesati sa rezolve problema faceau o solicitare in scris editorului, in afara de a semnala existenta unei probleme, nu este de datoria ziarului de a o rezolva in locul celor care ar trebui sa o faca.
Cat de mare este traficul de droguri in Salaj?
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...