Noile tulpini de coronavirus detectate în Marea Britanie și Africa de Sud dau mari bătăi de cap deja în zeci de țări, în timp ce mutația braziliană este cercetată pentru a se stabili gradul de contagiozitate. Toate sunt mult mai periculoase decât tulpina care ne-a pus probleme în ultimul an.
Conform directorului pentru urgențe sanitare al Organizației Mondiale a Sănătății, Mike Ryan, tulpina britanică a fost identificată în peste 60 de țări de pe 4 continente, iar cea sud-africană în 22 de țări. Situația epidemiologică actuală “se complică din cauza variantelor virusului, dar cu toate acestea multe țări controlează nivelurile de contagiere”, a spus directorul Mike Ryan.
Multe dintre rețelele sanitare se confruntă cu o presiune extremă, în timp ce sistemele de monitorizare a noilor cazuri întâmpină dificultăți pentru a suporta niveluri înalte de infectare, iar dezinformarea duce la îngreunarea aplicării măsurilor.
În România, avem până acum 4 cazuri confirmate cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie, iar pentru alte 9 persoane sunt așteptate rezultatele analizelor și testelor.
Pentru a analiza îndeaproape posibilele efecte ale noilor tulpini în țara noastră, la sediul MAI a avut loc, luni, o ședință de lucru în care s-a discutat despre adaptarea măsurilor deja aprobate pentru combaterea acestora, pentru a nu risca o infectare mai amplă la nivelul populației.
Ministrul de Interne, Lucian Bode, spune că momentan nu se prefigurează noi restricții pentru limitarea virusului SarSCov 2 și a noilor tulpini provenite din Marea Britanie și Africa de Sud.
“În urma discuțiilor avute, prioritatea este a analiza îndeaproape posibile efecte ale noilor tulpini, de adaptarea măsurilor adoptate pentru combaterea acestora și implicit de a informa și celelalte organe abilitate, pentru a lua măsuri la timp și a nu risca răspândirea unei astfel de infectări la nivelul populației. La acest moment nu sunt prefigurate noi restricții. Fac această precizare pentru că s-a vehiculat impunerea de noi restricții pe teritoriul României”, a explicat Bode.
Primul caz de infectare cu noua tulpină din Marea Britanie a fost confirmat în România în data de 8 ianuarie. Varianta britanică este considerată cu 50-70% mai contagioasă decât coronavirusul inițial. Experții UE au ajuns la concluzia că vaccinurile împotriva covid-19 concepute până în momentul la care vorbim sunt eficiente și împotriva noii tulpini descoperite în Marea Britanie. În prezent, în toată Europa și în mai multe teritorii din întreaga lume se desfășoară ample campanii de vaccinare menite să limiteze și să stopeze consecințele pandemiei globale de coronavirus.
Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestor tulpini, în paralel cu Campania Națională de Vaccinare, măsurile de protecție adoptate până acum, precum purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor rămân cel puțin la fel de importante.
La toate se pricepe papagalul!!!