Primarul orasului Simleu Silvaniei Septimiu Turcas a fost gazda, in calitate de manager de proiect la receptia organizata ieri la Spitalul Orasenesc cu ocazia finalizarii lucrarilor de reabilitare a ambulatoriului. A avut onoarea ca la eveniment sa participe Cseke Attila, inca detinand functia de Ministru al Sanatatii, Alexandru Vegh, prefectul judetului Salaj, Onorica Abrudanu, subprefect, parlamentarii UDMR Seres Denes si Fekete Andras, deputatul PDL Lucian Bode, reprezentanti ai Directiei de Sanatate Publica, medici, consilieri locali, profesori si, poate cel mai de seama participant, Prof. Univ. Dr. Ioan Puscas, cel care a dus renumele Simleului peste granitele tarii.
Un proiect ambitios…
Reforma din domeniul sanitar, mai bine-zis comasarea spitalelor, a avut ca rezultat inchiderea Centrului de Cercetare al Dr. Puscas si redistribuirea banilor catre spital pentru a infiinta acest ambulatoriu. Septiumiu Turcas a declarat ca proiectul se ridica la o valoare totala de 4,1 milioane de lei, bani cheltuiti pe restaurarea completa a cladirii, cabinete de consultatie dotate cu aparaturi ultramoderne si un laborator „pentru mileniul III”. Cum valoarea eligibila a proiectului a fost de 3,1 milioane de lei, diferenta ne-cesara pentru finalizarea lui s-a acoperit cu fonduri de la Ministerul Sanatatii si din bugetul local al orasului. „Am finalizat un proiect de succes (…) si nu pot decat sa ma bucur de faptul ca, in ultima perioada, Ministerul Sanatatii si-a intors fata catre noi si ne-a sprijinit. Meritul este al d-lui ministru pentru ca a avut grija de zona aceasta, legat fiind afectiv de orasul nostru”, spune Turcas. La randul sau, ministrul Cseke s-a declarat multumit de faptul ca a putut pune in practica necesitatile comunitatii, „nu pentru ca eu am intr-adevar o legatura sentimentala cu orasul, ci pentru ca am vazut aici o comunitate inte-resata”. Totodata, a spus ca va avea grija sa-i recomande succesorului sau la sefia Ministerului sa aloce sprijin Salajului. Practic, proiectul nu deserveste doar locuitorilor orasului Simleu, ci locuitorilor din intreaga zona. Deputatul PDL Lucian Bode a mers putin mai departe cu aprecierile si a vorbit de conditiile de munca ale ca-drelor medicale din spital si de conditiile moderne in care vor fi tratati pacientii. „Trebuie felicitati toti cei care si-au adus aportul la infiintarea acestui ambulatoriu, pentru ca el va deservi intregului judet, pentru ca Spitalul din Simleu nu va mai fi un punct de tranzit catre spitalele din Zalau, Cluj sau Oradea”. Proiectul nu este finalizat in totalitate, dar autoritatile spera ca in cel mai scurt timp sa primeasca fonduri, iar lucrurile sa decurga normal.
Loc de munca modern, dar cine sa munceasca?
Problema sistemului sanitar romanesc -fondurile insuficiente, salariile mici- se resimte din plin si la Simleu. Cadrele medicale sunt inca insuficiente, dar poate pe anul viitor se vor gasi medici dornici sa se stabileasca la poalele Magurei. Este nevoie de personal specializat sa lucreze cu aparaturi moderne, este nevoie de ambulante si de pacienti. Daca pacientii vor avea incredere sa apeleze la medicina simleuana, atunci si banii vor curge din fondul ministerului. Cel mai greu i-a fost si ii va fi managerului spitalului, Gentiana Muste, care, marturiseste primarul Turcas, „si-a dat de doua ori demisia din functie, dar am aruncat-o prin sertare, deoarece intotdeauna vor fi oameni mici ce se vor ascunde prin tufisuri si doar cine nu vrea nu recunoaste ca Spitalul si-a schimbat total fata”.
Ministrul demisionar Attila Cseke a venit ieri la Simleu sa inaugureze ambulatoriul spitalului
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...