Ministrul Culturii, Daniel Breaz, se pregateste sa puna umarul la daramarea monumentului istoric Castelul Bay din Treznea, reiese dintr-o postare facuta pe facebook de senatorul Vlad Alexandrescu (USR), si el fost ministru al Culturii. Acesta sustine ca tocmai a fost informat ca actualul ministru se pregateste sa semneze un ordin de declasare a cladirii, ordin prin care Castelul Bay isi pierde calitatea de monument istoric si va putea fi ras de pe fata pamantului. 

rn

"(…) Din ce înteleg, în urmatoarele saptamâni, ministrul Breaz ar putea semna un ordin de declasare prin care cladirea îsi va pierde statutul de monument istoric si nu va mai beneficia de nicio protectie legala. Liber la buldozere! cum s-ar zice.
Desi este un imobil de patrimoniu, un castel în stil neo-baroc de început de secol XIX, nicio institutie publica nu doreste sa-l vada renovat. Nici primaria, nici Consiliul Judetean sau Ministerul Culturii. Desi se afla în proprietatea Primariei locale. Încercari de a-l repara au mai fost, problema nu sta în fonduri. În 2011, când un avocat din Salaj a vrut sa cumpere imobilul si sa-l restaureze, autoritatile locale l-au refuzat din cauza istoriei neplacute a locului.
Într-adevar, în spatele valorii arhitecturale, avem de a face si cu amintirea masacrului de acum aproape 80 de ani. Chiar în acest loc s-ar fi produs masacrul din 9 septembrie 1940, în care trupele maghiare horthyste ar fi omorât 93 de localnici, români si evrei. Uciderea satenilor si arderea caselor reprezinta într-adevar atrocitati ale istoriei recente. Acestea sunt motivele pe care le invoca autoritatile pentru a sustine, în mod absurd, demolarea cladirii aflate în propriul patrimoniu. Totusi, rolul administratiei locale si al Ministerului Culturii nu este de a darâma cladiri pentru a face istoria uitata. Tensiunile etnice izvorâte din istoria ultimului secol nu dispar daca le ascunzi sub pres.
Refacerea acestui castel trebuie vazuta ca parte a procesului de reconciliere istorica. În loc de a ramâne un simbol al unei tragedii, castelul ar trebui salvat si pus în valoare. Reatribuindu-l comunitatii, oferindu-i un scop ales în acord cu nevoile cetatenilor, rolul sau va fi nu acela de a diviza ci de a închide ranile trecutului.
Asadar, domnule ministru Breaz, nu semnati acest ordin de declasare! Sunteti ministrul Culturii în functie, iar rolul dumneavoastra este de a apara patrimoniul, nu de a ajuta la stergerea lui de pe fata Pamântului. De a contribui la acest proces de reconciliere istorica, nu de a lasa lucrurile în voia resentimentelor si a nepriceperii administrative", sustine fostul ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu.

rn

Prefectura Salajului a anuntat
anul trecut ca se fac demersuri
pentru demolarea castelului

rn

Prefectul judetului Salaj, Florin Florian, a anuntat anul trecut, in 14 august, ca Primaria Treznea face demersuri pentru declasarea Castelului Bay de pe lista monumentelor istorice, la solicitarile comunitatii locale, in vederea demolarii.
Florin Florian si-a exprimat regretul ca monumentul se afla in stare avansata de degradare si, cu toate ca ar fi fost de preferat un proiect de restaurare, in ultimii 29 de ani nu s-a facut niciun demers si nu s-au gasit resurse financiare pentru o astfel de initiativa.

rn

Comunitatea il vede ca pe un
monument al barbariei hortyste

rn

Castelul din Treznea, ce a apartinut grofului criminal de razboi Bay Ferenc, a fost construit pe la mijlocul secolului al XIX-lea. Situat chiar in centrul satului Treznea, castelul este legat de familia grofului Bay Ferenc, ce a locuit in el pana in 1944, an in care, cu doar cateva saptamani inainte ca frontul celui de-al doilea razboi mondial sa ajunga in zona, a fost parasit.
Groful, alaturi de fiul si de sotia lui, de cei doi nepoti, dar si de o parte din animalele pe care le avea la momentul respectiv, s-a retras din fata armatei romane la Curtuiseni, in judetul Bihor, aproape de granita cu Ungaria, in localitatea natala a surorii sale.
Dupa venirea comunistilor la putere, castelul a fost sediul CAP-ului din localitate, perioada in care a fost cat de cat intretinut. Dupa 1990, insa, castelul a fost abandonat si lasat in voia sortii.
Actualmente, desi este inclus pe lista monumentelor istorice, ansamblul arhitectural este o ruina. Nici Directia de Cultura si nici Primaria Treznea nu au facut nimic pentru intretinerea cladirii. Si nici nu se doreste, pentru ca satenii il considera un monument al barbariei hortyste, care le aminteste permanent de clipele de groaza prin care au trecut in cel de-al doilea razboi mondial, groful Bay fiind considerat un dusman al romanilor.
Castelul are in componenta doua corpuri principale, legate intre ele de o reproducere a puntii suspinelor din Venetia, unica in Romania, dar care sunt astazi departe de stralucirea de altadata. Castelul are o structurea si o forma legata strict de genealogia familiei ce a locuit in el.