Prezent sambata in Salaj, ministrul Cseke Attila a vizitat cateva spitale din judet, cu opriri in special in sectiile recent reabilitate. Situatia rozalie prezentata ministrului nu… bate, insa, deloc cu starea financiara dezastruoasa a unitatilor spitalicesti din judet, concretizata prin datorii de aproape 100 de miliarde de lei vechi.
Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, s-a aflat sambata in Salaj, vizita facand parte dintr-un „turneu” initiat de acesta de la preluarea mandatului, cu scopul declarat de a vedea pe viu situatia sistemului sanitar. Salajul este cel de-al saselea judet vizitat in cele cinci saptamani de cand este ministru, Cseke declarand la Zalau ca intentioneaza sa mearga in fiecare saptamana in cate un judet.
Programul vizitei din Salaj a inclus, dupa intalnirea „obligatorie” cu oficialitatile locale, o prima oprire la Spitalul Judetean de Urgenta Zalau, unde ministrului i-au fost prezentate Unitatea de Primire a Urgentelor si Sectia de Sterilizare, intamplator sau nu cele mai bine puse la punct sectii ale spitalului. Sectiile mai deficitare la capitolul reabilitari si dotari, cum sunt spre exemplu cele de la Spitalul Vechi, n-au fost incluse in traseul ministrului pentru ca nu au dorit asta membrii cabinetului sau, cel putin asta sustin cei care s-au ocupat de programul vizitei.
Seful de la Sanatate a intrat, totusi, in contact cu latura mai putin rozalie a sistemului sanitar cu ocazia vizitei la Centrul de Sanatate din Cehu Silvaniei, unde, dupa cum l-a informat pe ministru chiar managerul Victoria Cretu, nu s-au mai facut lucrari de reabilitare de 50 de ani. Managerul centrului s-a folosit de prezenta ministrului Sanatatii pentru a afla direct de la „sursa” care va fi soarta institutiei – in contextul in care se vorbeste, tot mai des in ultimul timp, despre desfiintarea ei – insa n-a putut obtine de la Cseke decat un „nu va pot promite nimic”. Victoria Cretu a sustinut necesitatea pastrarii centrului, explicand ca, „la cum arata drumul, ambulanta face 45 de minute pana la Zalau, deci putem muri pana acolo”. Managerul de la Cehu i-a mai atras atentia ministrului si asupra unei probleme de ordin juridic legata de medicii rezidenti, care ocupa locurile din spital pe durata rezidentiatului (fiind platiti de spital in toata aceasta perioada), dar refuza sa vina la post dupa finalizarea studiilor. Iar din cauza unor probleme in contractele incheiate intre acestia si spitale, rezidentii castiga in procesele intentate in acest sens de unitatile spitalicesti.
La Jibou, ministrul nu a mai fost asaltat cu problemele spitalului din localitate, managerul Gabriela Boldea limitandu-se la a-i prezenta sectiile unitatii. S-a discutat, totusi, despre necesitatea construirii unor spatii pentru statia de ambulanta, care este gazduita momentan de spital (desi nu se afla in structura sa, fiind subordonata, prin Centrul Judetean de Ambulanta, direct ministerului) si ale carui masini stationeaza in conditii improprii, in curte, temperaturile scazute afectand functionarea aparatelor.
Spitalul din Simleu, „sapat” la finantare
Chiar daca a a precizat din capul locului ca „anul 2010 va fi un an foarte greu, in care nu vor exista minuni”, ministrul Sanatatii a declarat vor fi „miscate, totusi, anumite chestiuni in ceea ce priveste finantarea”, referindu-se in special la (in)corectitudinea cu care se finanteaza un spital in raport cu altul. El a dat ca exemplu spitalul din Simleu, defavorizat clar la plata serviciilor prestate prin faptul ca tariful pe un caz rezolvat de acest spital este cu 50 la suta mai mic decat tarifele platite altor spitale de acelasi rang (tariful platit de Casa de Asigurari spitalului din Simleu este de 1.075 de lei pe caz rezolvat, in timp ce spitale similare sunt platite cu 1.500 de lei). Cseke Attila a subliniat ca aceste discrepante trebuie eliminate inainte de 1 iulie, termenul stabilit – si inca ramas valabil – pentru descentralizarea spitalelor. Legat de acest subiect, ministrul a apreciat ca „autoritatile locale aveau deja, de ani buni, cladirile spitalelor in patrimoniu, astfel ca descentralizarea managementului unitatilor sanitare solutia cea mai buna in acest moment: pe de-o parte eficientizam folosirea banilor publici, iar pe de alta parte, dam posibilitatea comunitatilor locale de a se implica in chestiuni care le privesc in mod direct, cum este sanatatea”.
Taxa pe fast-food ramane, dar se schimba
Intrebat despre controversata taxa pe fast-food, ministrul Cseke Attila a declarat ca nu renunta la aceasta idee, dar a admis ca in urma intalnirii de saptamana trecuta cu toti factorii implicati ori afectati de taxa, s-a decis „reanalizarea posibilitatilor concrete de introducere a acestei taxe”. El si-a justificat ideea de introducere a unei taxe de descurajare a consumul de mancare nesanatoasa prin date statistice: numarul copiilor obezi s-a dublat in ultimii sapte ani, iar din populatia adulta, mai bine de jumatate are probleme cu greutatea.
De miercuri, gata cu drogurile legale
Legat de problema drogurilor legale, care au inceput sa bage tot mai multi tineri in spitale si care au ajuns chiar si in judetul nostru, unde de obicei nu se intampla niciodata nimic rau, ministrul a precizat ca este in lucru un proiect legislativ ce va interzice comercializarea anumitor substan-te si plante. El a preferat sa nu faca nici o referire la continutul acestei liste, pana miercuri, cand ea va fi prezentata Guvernului.
Vaccinul pentru copii, cand… si daca….
In ceea ce priveste vaccinul impotriva gripei noi pentru grupa de varsta 6 – 16 ani, Cseke Attila a precizat ca „acesta este in testare, vaccinarea urmand sa inceapa cand va fi gata testul, daca rezultatul va fi corespunzator”. Ministrul a evitat sa avanseze un termen in acest sens.