Ministrul Sănătăţii Cseke Attila, alături de omologul său din Norvegia, Anne – Grete Strom Erichsen, şi ambasadorul Norvegiei in Romania, Oystein Hovkinn, vor veni marţi la Zalău, cu prilejul deschiderii oficiale a Centrului pilot pentru boli rare. Este primul proiect de acest gen din ţară, iniţiat de Asociaţia Prader Willi din Romania şi partenerii norvegieni. Centrul este situat pe strada 22 Decembrie 1989 (fostă Crasnei) şi se adresează persoanelor care suferă de boli rare din intreaga ţară. Va cuprinde o componentă rezidenţială pentru cei din alte judeţe şi un serviciu de zi pentru terapie şi intervenţie specifică pentru copiii cu boli din spectrul autistic, terapie comportamentală, ocupaţională şi activităţi educaţionale, recreative şi pentru o viaţă independentă, grupuri de suport şi activităţi de consiliere. Tot aici se vor organiza intalniri şi cursuri pentru pacienţi şi familiile lor, precum şi cursuri de formare a unor specialişti in bolile rare.
Realizarea Centrului Pilot de Referinţă Pentru Boli Rare face parte din proiectul „Parteneriat Norvegiano-Roman (NoRo) pentru progres in bolile rare”. Finanţarea proiectului este de 1.974.138 de euro, din care 1.874.138 de euro este contribuţia Guvernului Norvegiei, 80.000 de euro provin de la Ministerul Sănătăţii şi 8.000 de euro de la Consiliul Judeţean Sălaj.
Ministrul Cseke Attila inaugurează la Zalău Centrul pentru boli rare
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...