In Sala „Porolissum” a Consiliului Judeţean Sălaj a avut loc ieri intalnirea aniversară a oamenilor de cultură sălăjeni sub sloganul „Sălăjeni la ei acasă”. Cu acest prilej, Biblioteca Judeţeană „Ioniţă Scipione Bădescu” a lansat dicţionarul bibliografic „Sălaj – oameni şi opere”. Volumul reuneşte 650 de nume de sălăjeni care s-au remarcat prin talentul, faptele şi munca lor. Găsim in paginile dicţionarului nume de istorici, scriitori, artişti plastici, sportivi, actori, interpreţi de folclor, dascăli, cercetători, economişti, inventatori, medici, regizori, preoţi, jurnalişti şi chiar politicieni. Florica Pop, directorul Bibliotecii Judeţene, coordonatorul dicţionarului, a admis că volumul de faţă nu cuprinde toţi oamenii de valoare ai judeţului, motivand că a lansat apelul pentru a trimite bibliografii cu doi ani in urmă şi că mai acordă un termen de o lună pentru completări, care vor apărea in noul tiraj al cărţii. Una dintre personalităţile Sălajului care nu se regăseşte in acest dicţionar este şi Gavril Butcovan, supravieţuitorul masacrului de la Ip din 1940, care a redat realităţile cutremurătoare ale acelui tragic şi nefericit eveniment in cartea sa „O pagină de istorie scrisă cu sange”. O altă remarcă este spaţiul alocat personalităţilor. Pentru unii a fost loc de prezentări amănunţite, iar alţii, personalităţi notorii, au fost prezentaţi sumar, criteriul valorii nefiind hotărator in privinţa spaţiului acordat.
650 de sălăjeni şi operele lor intr-o carte
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...