Ministerul Justitiei a publicat, marti 4 februarie 2020, proiectul de Lege privind desfintarea SIIJ. În paralel cu desfiintarea Sectiei Speciale, proiectul de lege introduce doua noi pârghii, care nu se regasesc în actuala lege. Mai exact, dupa alineatul (2) au fost introduse alin. (3) si (4), cu urmatoarele prevederi:
rn
(4) Punerea în miscare a actiunii penale fata de un judecator sau procuror se face cu autorizarea prealabila a procurorului general al Parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casatie si Justitie.
rn
(5) Trimiterea în judecata a judecatorilor si procurorilor se încuviinteaza de Sectia pentru judecatori sau, dupa caz, de Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii."
rn
Ministerul Justitiei argumenteaza în expunerea de motive aceasta schimbare care lasa decizia anchetarii penale a unui magistrat la îndemâna procurorului general, prin faptul ca ar contribui la "sporirea garantiilor de independenta recunoscute magistratilor".
rn
Desfiintarea Sectiei Speciale de investigare a magistratilor vine în contextul în care majoritatea judecatorilor si procurorilor considerau ca aceasta sectie trebuia desfiintata, arata o serie de consultari initiate de Ministerul Justitiei. De acord cu aceasta desfiintare sunt si trei sferturi din procurorii DIICOT.
rn
Adunarea Generala a Magistratilor a decis cu 166 de voturi pentru, din 212, pentru abrogarea dispozitiilor legale de înfiintare a Sectiei de investigare a infractiunilor în justitie (SIIJ).