Ministerul Educației a anunțat lansarea spre consultare publică a două Ordine de ministru care aduc modificări în premieră absolută în organizarea și desfășurarea examenelor naționale din învățământul românesc preuniversitar. Practic, se propune modificarea substanțială a calendarului pe motivul schimbărilor climatice.
Probele de competențe ale examenului de Bacalaureat vor fi organizate în lunile ianuarie-februarie, iar probele scrise, imediat după finalizarea anului școlar, dar nu mai târziu de finalul lunii iunie. O altă modificare importantă privind regulamentelor de desfășurare a Bacalaureatului și Evaluării Naționale este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune sau nu contestații.
Această ultimă și importantă schimbare vine ca urmare a unei petiții semnată și trimisă Ministerului Educației de peste 20 de mii de părinți și elevi anul acesta.
”Am lansat în consultare publică Ordinul privind organizarea şi desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024 – 2025 și Ordinul privind organizarea și desfășurarea examenului național de bacalaureat – 2025. Principalele modificări propuse: competențe bacalaureat – perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025; probe scrise (EN VIII și bacalaureat 2025) încheiate înainte de finalul lunii iunie; posibilitatea vizualizării lucrărilor după afișarea rezultatelor inițiale și înainte de contestații, atât la evaluarea națională, cât și la bacalaureat; publicarea, alături de calendarele examenelor, și a calendarelor simulărilor examenelor naționale (EN VIII și bacalaureat 2025). Forma finală a documentelor va fi aprobată după analiza feedbackului primit în perioada de consultare și după ședința Comisiei de Dialog Social”, a informat Ministerul Educației pe pagina oficială.
Simulările la ambele tipuri de examene sunt prevăzute în calendare în luna martie.
Calendarul propus pentru BAC
Potrivit propunerii Ministerului Educației, examenul de Bacalaureat ar urma să înceapă în luna ianuarie. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română; în 29-31 ianuarie, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă; în 3-5 februarie, evaluarea competențelor digitale, iar în 5-7 februarie, evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională.
Înscrierea candidaților la probele scrise pentru sesiunea de vară a Bac-ului se va face în perioada 2-6 iunie 2025, în 6 iunie fiind și ultima zi de liceu pentru absolvenți.
Prima probă scrisă, cea la Limba și literatura română, va fi susținută în 10 iunie, urmată în 11 iunie de proba obligatorie a profilului. În 12 iunie, este prevăzută proba la alegere a profilului și specializării, iar în 13 iunie, ultima probă, cea la Limba și literatura maternă.
Rezultatele se vor afișa în 18 iunie, până la ora 12.00, după care, până la ora 18.00 a aceleiași zile și în zilele de 19 și 20 iunie, candidații vor putea să-și vizualizeze lucrările și să depună sau nu contestații.
Rezultatele finale vor fi publicate în 27 iunie 2025
Calendarul propus pentru Evaluarea Națională
În cazul Evaluării Naționale la clasele a VIII-a, înscrierea pentru susținerea examenelor este prevăzută pentru perioada 10-13 iunie 2025, ultima zi de cursuri fiind 13 iunie.
Proba la Limba și literatura română va avea loc în 23 iunie, proba la matematică în 24 iunie, iarr proba la Limba și literatura maternă, în 25 iunie. În 1 iulie, elevii și părinții acestora vor afla primele rezultate. În perioada 2-3 iulie, absolvenții își vor putea vedea lucrările și, eventual, depune contestații. În perioada 4-8 iulie vor fi soluționate contestațiile, iar în 9 iulie, se vor afișa rezultatele finale.