Firmele sunt implicate intr-un parteneriat pentru invatamantul profesional
Secretarul de stat pentru invatamant preuniversitar in Ministerul Educatiei, Stelian Victor Fedorca, a avut vineri la Zalau o intalnire pe tema investitiilor in invatamantul profesional. Oficialul s-a intalnit cu reprezentantii Tenaris Silcotub, care au demarat un parteneriat cu administratia locala si Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” si au sponsorizat cu suma de 270 de mii de dolari infiintarea unui laborator de hidraulica in cadrul liceului. „Am vizitat mai multe scoli din judet si am fost surprins sa constat ca administratiile locale de aici sunt extrem de preocupate de invatamant. Este un lucru care ma bucura, mai sunt probleme de rezolvat, dar speram ca parteneriatele pe care le incheiem cu agentii economici sa dea rezultate. Principalul scop al vizitei mele in Salaj a fost intalnirea cu reprezentantii Tenaris, care vor sa investeasca in invatamantul profesional. Avem un exemplu de bune practici la Brasov, unde mai multi agenti economici s-au unit, au investit in scoala profesionala si au asigurata forta de munca. Invatamantul profesional este ceea ce are nevoie Romania in acest moment, pentru ca nu avem clasa de mijloc. Trebuie purtate discutii si cu parintii, sa-i convingem sa-i lase pe copii sa invete o meserie. Nu este o rusine, este o necesitate, mai ales ca foarte multi elevi nu fac fata liceului”, a declarat secretarul de stat in cadrul unei conferinte de presa organizate la sediul Inspectoratului Scolar Judetean.
Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (METCS) intentio-neaza sa incheie parteneriate cu agentii economici din toate zonele tarii, inclusiv cu cei din Salaj, pentru ca acestia sa investeasca in invatamantul profesional, astfel incat sa poata fi realizata o corelatie intre sistemul de invatamant si piata locala a muncii.
Constructia campusurilor scolare se negociaza cu Banca Mondiala
Constructia campusurilor scolare din Hida si Sig – inceputa si nefinalizata din cauza blocarii programului guvernamental – investitii care aproape au dus la faliment cele doua administratii locale, ar putea fi reluata anul viitor daca Ministerul Educatiei va finaliza negocierile cu Banca Mondiala, prin care aceste investitii vor fi incluse in programul de reabilitare a scolilor. Stelian Fedorca a declarat ca se intentioneaza prelungirea acordului cu Banca Mondiala si vor fi incluse in acord campusurile scolare, cantinele si caminele pentru elevi. Se doreste finalizarea lucrarilor si transformarea campusurilor in scoli profesionale, care sunt cea mai buna alternativa pentru sistemul de invatamant din acest moment.
Noua microbuze scolare noi in Salaj in 2013
Ministerul Educatiei va achizitiona anul viitor, printr-o singura licitatie, intre 500 si 1.000 de microbuze scolare. Noua dintre acestea urmeaza sa ajunga in Salaj, acolo unde administratiile locale au solicitat. „Nu vom mai achizitiona treptat microbuze scolare, pentru ca le luam la pret mai mare. Trebuie sa facem o reevaluare a necesarului, pentru ca multe scoli care au fost inchise trebuie reinfiintate. Vor fi achizitionate si microbuze cu 32 de locuri, pentru acele scoli care au peste 20 de elevi care sunt din alte localitati, iar microbuzele vor fi in inventarul scolilor, nu al primariilor. Soferii vor fi angajatii scolii, iar de anul viitor deblocarea posturilor in invatamant va fi de unu la unu, nu unu la sapte cum a fost in ultimii ani de Guvernare PDL. Nu putem bloca functionarea unitatilor de invatamant daca pleaca un singur om”, a declarat secretarul de stat. Potrivit inspectorului scolar general, Gheorghe Bancea, in Salaj sunt trecute pe lista de asteptare noua unitati de invatamant care au nevoie de microbuz scolar. Insa, numarul exact de microbuze scolare care vor ajunge in Salaj va putea fi cunoscut abia dupa ce se finalizeaza reteaua scolara pentru anul scolar 2013-2014.
Datoriile Ministerului la naveta elevilor vor fi platite in ianuarie
O alta problema importanta lamurita vineri la Zalau de secretarul de stat Stelian Victor Fedorca a fost cea a restantelor pe care Ministerul Educatiei le are pentru naveta elevilor. Secretarul de stat a precizat ca s-a facut o verificare si a descoperit un paradox. Chiar daca numarul navetistilor a scazut de la an la an si bugetul alocat decontarii navetei a fost majorat cu cateva zeci de milioane de lei, sumele nu sunt suficiente pentru deconturi. Explicatia ar fi faptul ca transportatorii au majorat preturile abonamentelor, fortandu-le chiar, pentru ca sunt singura alternativa pentru elevi sa mearga la scoala. Am un caz concret. Frate si sora, unul mergea in dreapta, altul in stanga, pe aceeasi distanta. Unul platea 50 de lei pentru transport, iar celalalt 150 de lei. Transportatorul care cerea 50 de lei avea concurenta, celalalt nu. Am discutat cu oficialii din Ministerul Transporturilor si sper ca dupa ce va fi instalat noul Parlament sa adoptam un act normativ care sa regle-menteze naveta elevilor si sa stabilim preturi maximale pe care transportatorii le pot cere. Noi speram ca in ianuarie sa ne achitam de toate datoriile fata de elevi, pentru ca nedecontarea navetei atrage absenteismul scolar si chiar abandonul scolar”, conchide secretarul de stat.
Clasa pregatitoare va functiona in continuare
Stelian Victor Fedorca a declarat la Zalau ca nu se renunta la ideea ca in urmatorii ani sa fie mutata clasa pregatitoare la gradinita. „Clasa pregatitoare va reprezenta, ca si acum, primul an din invatamantul obligatoriu, adica va face parte din ciclul primar de invatamant. Unde va functiona, in cadrul scolilor sau al gradinitelor, va ramane la indemana administratiilor locale si a conducerilor unitatilor de invatamant sa decida, in functie de spatiile pe care le au. Dar, chiar daca o clasa pregatitoare va functiona la gradinita, ea va face parte din ciclul primar de invatamant”, a punctat Fedorca.