Sa auzi si sa nu crezi. Intr-un viitor, nu prea indepartat, cam pana la sfarsitul anului, vom sti ce mancam si de la cine cumparam. Legumele si fructele care ajung pe tarabele pietelor vor fi verificate „la sange”. Cel putin asa ne promit ofcialii din Ministerul Agriculturii, care vor sa lanseze carnetele de producator. A nu se face confuzia cu certificatele de producator, care la ora actuala se pot obtine, intr-o veselie, de la primarii. Ca ai produs, ca n-ai produs, in schimbul unui zambet frumos, ori a unei cafelute, obtii actul cu care poti patrunde pe pietele agroalimentare fara dureri de cap.
Spre deosebire de certificatele de producator, carnetul de producator ne va spune totul despre agricultorul de la taraba: cata suprafata a cultivat cu o anumita planta, amplasamentul fermei, ce soiuri utilizeaza, mijlocul de transport spre piata etc. Asta ca sa nu lase loc samsarilor, zic mai marii agriculturii noastre. Regii pietelor nu sunt adevaratii producatori, ci intermediarii. Cumpara marfa pe un pret de nimic de la agricultori, adesea cu presiune si amenintari, si o vand in piete la preturi mult mai mari. Discutand cu un producator autentic din Lozna, care mai bine de jumatate din an si-o petrece in piata agroalimentara a Zalaului, acesta afirma ca „nici zece la suta dintre pietari nu sunt producatori. Majoritatea detin certificate de producatori, eliberate cu indulgenta de primarii, iar administratia pietei nu are ce le face”. E un haos pe care il recunosc si oficialii de la Agricultura. Tocmai ca sa-i detroneze pe regii pietelor, reprezentantii Ministerului Agriculturii si ai producatorilor vor carnete pentru legumicultori. Cu alte cuvinte, un document din care sa reiasa clar ca, dupa cercetari amanuntite, au dobandit calitatea de producator. In plus, inainte ca taranul sa mearga cu marfa in piata, toate legumele sunt verificate si abia dupa aceea primesc aviz de comercializare. Vrem s-o vedem si pe asta!