La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Ministerul Agriculturii anunta printr-un comunicat de presa ca va lansa o noua sesiune de primire a cererilor de ajutor pentru Masura 215 -”Plati privind bunastarea animalelor pentru sectorul porcine. Sesiunea urma sa se desfasoare in perioada 17 decembrie 2012-16 ianuarie 2013. S-au prezentat fermierii la centrele APIA cu dosarele, dar, surpriza! Sesiunea anun-tata nu s-a mai deschis. Am contactat atunci reprezentanti ai APIA pentru a obtine o clarificare cu privire la posibilitatea de a accepta cereri pe sesiunea anuntata de Ministerul Agriculturii in decembrie. Ni s-a raspuns ca „APIA nu a primit nicio informare oficiala, nu a fost publicat nici ordin in Monitorul Oficial, asadar nu se primesc cereri”. In concluzie, crescatorii de porcine nu au putut depune cereri la APIA pe Masura 215, intrucat Ministerul Agriculturii nu a efectuat niciun demers concret in acest sens, ci doar a facut publica o intentie. Penibila situatie!
Ca sa spele totusi rusinea promisiunii neonorate si, bineinteles, la presiunea crescatorilor de porci, Ministerul Agriculturii a dat unda verde Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura in vederea deschiderii sesiunii pentru Masura 215. Asa se face ca in perioada 14 ianuarie-15 februarie 2013 fermierii interesati de ajutor pot depune cereri pentru plati in favoarea bunastarii animalelor specia porcine. Beneficiarii ajutorului financiar sunt exploatatiile comerciale din sectorul de crestere a porcinelor, autorizate sanitar-veterinar si exploatatiile comerciale de tip A specifice sectorului de crestere a porcinelor, care isi asuma voluntar angajamente in favoarea bunastarii animalelor. In cadrul acestei sesiuni sunt disponibile sase pachete: cresterea cu cel putin 10 la suta a spatiului alocat disponibil fiecarui animal; asigurarea a minim 11 ore pe zi a luminii artificiale cu o valoare a iluminarii de 50 lux; imbunatatirea conditiilor de bunastare a suinelor pe durata transportului; corectarea nivelului nitritilor si nitratilor din apa; reducerea noxelor cu 30 la suta fata de nivelul minim obligatoriu; imbunatatirea conditiilor zonei de odihna. Beneficiarii pot incheia angajamente voluntare multianuale pe o perioada de cinci ani, pentru unul sau o combinatie intre cele sase pachete disponibile. Cererile de ajutor financiar insotite de actele necesare se depun la Centrul Judetean APIA Salaj intre orele 9.00-14.00.
Ministerul Agriculturii finanteaza bunastarea porcinelor
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...