Controversata Ordonanță de Urgență 55/2014, care permite migrația politică a aleșilor locali fără ca aceștia să-și piardă mandatul, este în vigoare din 2 septembrie, când a fost publicată în Monitorul Oficial. 45 de zile este termenul acordat aleșilor locali pentru a-și schimba partidul fără să-și piardă mandatul. Termenul expiră la mijlocul lunii octombrie, în plină campanie electorală.

Consilieri care au luat-o pe urmele lui Tăriceanu

În Sălaj, toate migrațiile politice ce au avut loc până în prezent au fost treceri de la Partidul Național Liberal la partidul lui Tăriceanu, Partidul Liberal Reformator (PLR). Cea mai recentă migrație aparține celor trei consilieri, doi locali și unul județean, care au decis să treacă în “gașca” lui Tăriceanu. Este vorba de consilierii locali Rodica Mureșan și Raul Dragoș, și de consilierul județean Alexandru Dimitriu. Aceștia s-au dezis acum două săptămâni de PNL și au decis, din “interese personale”, după cum susține președintele PNL Sălaj, Radu Căpîlnașiu, să plece în PLR. Pe de altă parte, Mirel Taloș, președintele liberalilor reformatori sălăjeni, susține că cei trei au plecat din PNL din considerente politice. Contactat ieri, Sebastian Avram, cosilierul lui Taloș, ne-a declarat că momentan nu au mai fost migrații după cei trei consilieri. “Au fost discuții, dar momentan nu au încă adeziune semnată la PLR”, ne-a transmis Avram.

Directori care au trecut de la PNL la PLR

Cu toate că au fost alături de PNL, mulți actuali directori sau foști directori de instituții s-au alăturat lui Tăriceanu. Vorbim de Ioan Ionel Mureșan, director executiv al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Sălaj, fost director al SC Transurbis SA, soțul consilierului local Rodica Mureșan. Acesta ne-a declarat ieri că “am trecut în Partidul Național al Mediului (partidul cumpărat de Tăriceanu pentru transformarea în PLR – n.r.) de la început”. “Nu are nicio stop_coloana legătură cu soția și nici cu funcția. Am trecut că așa am considerat eu că este bine. Am trecut pentru Tăriceanu, cinstit vorbind”, ne-a mărturisit ieri, Ioan Ionel Mureșan.
S-a alăturat celor de la PLR și Dorel Oros, fostul director executiv la Direcția Silvică, susținut în această funcție de PNL.
Pe lângă cei trei consilieri și cei doi directori, PLR s-a “îmbogățit” și cu Dan Marian, fostul edil al comunei Creaca, care este cel de-al doilea fost primar PNL care s-a alăturat proiectului lui

Tăriceanu, după Sebastian Avram.

Dacă luăm în considerare faptul că este format un Birou Permanent Județean și că PLR are 33 de birouri locale, care au cel puțin șapte membri fiecare, reiese că partidul lui Tăriceanu în Sălaj are aproximativ 250 de membri, foști PNL-iști, dar și persoane care n-au făcut până acum politică, după cum susține Sebastian Avram.

Cine a “cochetat” cu PSD-ul

La nivelul județului Sălaj, până acum nu au fost cazuri de migrare spre PSD a aleșilor locali. Au fost, în schimb, suspiciuni și “cochetări”.
Suspiciuni mari au fost în cazul primarului din Creaca (PNL), Eugen Terec, că ar vrea să treacă la PSD, după ce comuna a primit 1.100.000 de lei din totalul de 1.700.000 de lei primiți de PNL de la Guvern pentru Sălaj. Terec nu s-a mutat, cel puțin nu încă, iar așa-zisa “iubire” a lui Terec pentru PSD rămâne deocmdată zvon.
Și primarul din Sîg, Bonțe Florian (PDL), a cochetat cu ideea de a trece în PSD, pe baza promisiunii că va primi bani pentru drumuri. Însă a rămas cu pofta-n cui, n-a primit bani, și nici nu a trecut la PSD.