„Calul balan si Sfantu Nicolae” din Amintirile lui Ion Creanga sunt metode depasite pentru generatiile de elevi de azi, care asculta cu uimire „amintirile din copilarie” ale parintilor care erau mangaiati cu liniarul pe buricele degetelor sau stateau in genunchi pe graunte. Guvernantii de azi au marit potul si le-au conferit puteri sporite elevilor. Asta inseamna interzicerea prin lege a oricarui fel de pedeapsa fizica sau emotionala in timpul orelor de curs. Vrand, nevrand, trebuie sa recunoastem ca aceasta este tendinta si in tarile dezvoltate. Aici, drepturile copiilor sunt nemarginite, iar parintii au numai obligatii, si nu drepturi. Desigur, astfel de legi genereaza situatii aberante, in care parintii si profesorii sunt umiliti in mod continuu de niste mici pramatii. Din capul locului spunem ca legea tinde spre firesc, educatia nu trebuie sa se faca prin pedepse fizice. Elevii trebuie protejati de apucaturi violente ale „pedagogilor de scoala veche”. Dascalii trebuie sa se impuna prin autoritate profesionala, sa aiba prestanta si tact pedagogic.
Dar, in egala masura, exista si situatii in care profesorii sunt abuzati emotional de catre elevi, prin atitudinea sfidatoare, prin agresiune verbala, uneori chiar fizica a elevilor. Motivele sunt multiple. De cele mai multe ori pornesc de la lipsa celor sapte ani de acasa, de la un anturaj dubios si dorinta de a se da mari in fata colegilor. S-ar putea, asadar, sa asistam la un razboi surd intre elevi si profesori. Elevii care isi ichipuie ca au castigat acest razboi, de fapt l-au pierdut. De asta isi vor da seama mult mai tarziu, cand vor fi adulti.
Micile pramatii care fac regulile acasa si la scoala
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...