In institutiile deconcentrate este liniste. Linistea dinaintea furtunii. Pentru ca, se stie, urmeaza debarcarile. Ministrul de Interne a fost executat, sec, dupa doar o luna de mandat. Pentru ca generalul Gabriel Oprea a incalcat disciplina de partid. Ba, si-a numit si un subaltern controversat (Virgil Ardelean) intr-unul din posturile „cheie” ale Ministerului de Interne. Decizia fara echivoc a presedintelui PSD Mircea Geoana poate fi un semnal ca regulile nu se discuta. Iar subminarea puterii sefului se pedepseste ca la… razboi.
Pana acum, numirile sunt la nivelul secretarilor de stat, carora le vor urma prefectii, subprefectii si sefii institutiilor judetene cu subordonarea ministeriala. PSD si PD-L vor negocia, fiecare post, din fiecare institutie deconcentrata. Primii vizati de schimbare sunt liberalii si UDMR-istii. (Marko Bela se plange, deja, ca „specialistii” sai vor fi schimbati pe criterii politice). Dar, ca intotdeauna, mai sunt si exceptii. E vorba de directorii care au… supravietuit in functii vreo doua guvernari, iar daca vor mai ramane inca patru ani, sigur ne vom convinge ca sunt de neinlocuit!
Rotirea politica a sefilor din teritoriu, din patru in patru ani, a devenit o obisnuinta si, fata de acum 10-12 ani, nu prea mai mira pe nimeni. Argumentul forte al partidelor din guvern este acela ca nu-si pot pune in aplicare masurile si politicile cu oamenii altor partide. Ca sa nu mai vorbim despre obligatiile pe care le au fata de cei care au obtinut voturi pentru partid ori cu contribuit consistent in campaniile electorale.
Cat de pregatiti si potriviti, pentru un post, sunt cei care pleaca si cei care vin? Nu stim cat conteaza, pentru cele doua partide, raspunsul la aceasta intrebare. Dar sunt destule institutii care plutesc in deriva, de ani de zile, pentru ca seful a avut strict merite politice. Si sa zicem ca era de inteles la partide de 5-12%. Daca se va intampla si de aceasta data la fel, meritul politic, fie el si clasa I, nu va face decat sa transforme, a cata oara?, o intentie buna intr-un pagubos si banal compromis.
Meritul politic clasa I
Articole
Profesorii care fac activitate suplimentară pot primi premii. Cum vor fi acordați banii din anul școlar 2025-2026
Potrivit legii învățământului preuniversitar, cadrele didactice vor avea dreptul să primească bani în plus la salariu, din anul școlar 2025-2026, dacă derulează activități suplimentare la clasă. Personalul didactic din învățământul preuniversitar pot beneficia de premiul pentru activitate suplimentară printr-o decizie a directorlui unității de învățământ. Acest premiu poate fi acordat de două ori pe an Fondurile pentru acordarea acestui premiu se constituie în limita unui procent de 2 la sută aplicat asupra fondului de salarii de la…
Mai mult...Se reabilitează Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău
Școala Gimnazială “Simion Bărnuțiu” Zalău urmează a fi reabilitată, cu bani europeni. Municipalitatea a semnat cu Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației contractul de finanțare pentru implementarea proiectului privind creșterea eficienței energetice a Școlii “Simion Bărnuțiu”. Finanțarea proiectului se face prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Valoarea totală a investiției este de circa 40 de milioane de lei, iar valoarea contractului de finanțare este de 11 milioane de lei. În cadrul acestui proiect se propune…
Mai mult...