Programul prin care se distribuie fructe in şcoli intarzie in judeţul Sălaj din cauza birocraţiei.
Elevii din clasele I-VIII din Sălaj nu vor primi mere de la 1 noiembrie. Laura Opriş, purtător de cuvant al Consiliului Judeţean Sălaj, ne-a declarat că incă nu s-a finalizat licitaţia pentru desemnarea furnizorilor de fructe. „După finalizarea procedurii de achiziţie va fi incheiat contractul de furnizare a fructelor (mere) in şcolile gimnaziale din judeţ, iar elevii din clasele I-VIII vor beneficia de drepturile prevăzute prin programul de incurajare a consumului de fructe in şcoli”, a afirmat Laura Opriş. Re-prezentantul administraţiei publice judeţene a motivat intarzierea prin faptul că „HG 905/2010 privind stabilirea fructelor, frecvenţei şi limitei valorice a fructelor a fost publicată in Monitorul Oficial in data de 6 septembrie, dată la care au fost indeplinite toate condiţiile legale pentru demararea procedurii”. Astfel, fructele vor ajunge in şcoli abia după finalizarea licitaţiei. Consiliul Judeţean nu a putut da o dată la care elevii vor primi la şcoală şi mere, pe langă lapte şi corn.
Copiii, invăţaţi să cultive pomi
De menţionat este că actul normativ care reglementează desfăşurarea programului de incurajare a consumului de fructe in randul copiilor prevede unele măsuri adiacente care trebuie luate de administraţiile publice locale. Acestea trebuie să organizeze vizite ale elevilor la ferme, să iniţieze concursuri in vederea dezvoltării abilităţilor de gră-dinărit, tipărirea şi distribuirea de materiale informative etc… Actul normativ prevede ca in cazul in care nu sunt bani pentru distribuirea de fructe şi măsurile adiacente, progra-mul se poate aplica incepand cu 1 ianuarie 2011, cu fonduri din sumele defalcate din TVA.
Mere de 30 de bani
In anul şcolar 2010-2011, peste 20.000 de elevi din şcolile gimnaziale din judeţ vor primi cate un măr, in decursul a 93 de zile de şcolarizare. Costul unui fruct nu trebuie să depăşească 0,3 lei. Costul estimat pentru derularea programului este de 456.734 de lei. Sumele sunt asigurate din Fondul European pentru Garantare Agricolă (FEGA), prin intermediul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.