Micii prestatori casnici precum grădinarii, șoferii personali, bucătarii sau îngrijitorii vor plăti impozit către stat (un procent de 20,8%), conform unui proiect asumat de Guvern, prin Planul Național de Redresare și Reziliență(PNRR)-plan trimis la Comisia Europeană. Astfel că din suma brută plătită de către angajator prestatorul primește un procent de 79,2%, iar statul ia restul de 20,8%, sub formă de contribuții la pensii, sănătate și impozit. Odată intrat în sistem, lucrătorul dobândește calitatea de asigurat în sistemul de sănătate și de asigurări sociale. Mai precis, din 100 de lei plătiți unei persoane pentru o muncă în gospodărie, aceasta primește doar 79,2 lei, restul de 20,8 lei, mergând către contribuțiile la stat.
“Potrivit datelor INS, avem 39% din populație inactivă și estimăm că aproximativ 1,2 milioane de persoane ar putea obține aceste drepturi, odată ce activitățile casnice care în prezent se desfășoară majoritar la negru, vor fi reglementate corespunzător”, a declarat ministrul Muncii.
Oamenii vor fi plătiți cu tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), fiecare din aceste tichete având valoarea de 15 lei. Tichetele pot fi achiziționate de către angajator și transmise mai departe către persoana care prestează activitățile casnice. Apoi, prestatorul poate transforma tichetele în numerar. Acesta va primi net, în mână, 11,88 lei/ tichet impozitat.
Angajatorul beneficiază anual, în baza documentației fiscale, de reducerea nivelului bazei de impozitare a impozitului pe venit, în cuantum de 50% din valoarea tichetelor de muncă achiziționate. În plus, pentru banii plătiți prestatorului de munci în gospodărie sub formă de tichete de activități casnice beneficiarul nu datorează contribuția asiguratorie pentru muncă, prevăzută în Legea 227/2015.
Specificăm faptul că banii câștigați din muncile casnice pot fi cumulați și cu indemnizația de șomaj, dacă lucrătorii primesc pentru munca prestată în gospodărie cel mult 50 de tichete/ lună calendaristică. Astfel, șomerilor indemnizați și beneficiarilor de venit minim garantat nu le sunt afectate drepturile stabilite prin lege.
Munca în gospodărie va fi oficial impozitată printr-o aplicare graduală între anii 2021-2026. În cadrul proiectului, se va asigura cadrul legal, inclusiv în ceea ce privește unitățile autorizate care să emită tichetele de muncă, dar și operaționalizarea unei platforme gestionate de ANOFM, prin unitățile sale teritoriale. Intrarea în vigoare a Legii pentru implementarea sistemului tichetelor de muncă ar trebui să se întâmple în primul trimestru din 2022. Guvernul are ca țintă pentru trimestrul 3 din 2026 ca cel puțin 60.000 de lucrători casnici să presteze servicii prin intermediul tichetelor de muncă. Prevederile acestui proiect sunt menite să descurajeze munca la negru.
“Efectele acestui proiect vor consta în reducerea muncii nedeclarate, în introducerea de categorii profesionale care nu se regăsesc în prezent în piața muncii și în creșterea numărului celor care vor plăti contribuții de asigurări sociale, pentru a avea acces la servicii medicale ori la obținerea unui drept de pensie”, a mai afirmat Raluca Turcan.
Pot beneficia de noile tichete de muncă persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani.