Intr-o Romanie permanent blamata pentru nivelul ridicat al birocratiei si fiscalitatii, un domeniu detine, de departe, recordul absolut in materie de taxe. Este vorba despre protectia mediului, pentru care se platesc peste 200 de taxe si tarife, din cele 558 existente la nivelul intregului sistem bugetar.
Conform unui ordin al ministrului Mediului (nr.1.108/2007), exista nu mai putin de 112 taxe si tarife doar pentru lucrarile si serviciile prestate de catre autoritatile publice pentru protectia mediului. Cea mai mica valoare din cele 112 este de 25 de lei si reprezinta tariful perceput pentru „analiza solicitarilor si documentatiilor care privesc activitatile de recoltare, achizitie si comercializare a plantelor din flora salbatica”. La polul opus se situeaza, insa, un tarif de nu mai putin de 85.000 de lei (850 de milioane de lei vechi), care se plateste pentru „parcurgerea procedurilor legale pentru autorizarea introducerii pe piata a unui singur organism genetic si intr-o singura locatie”.
Pe langa aceasta categorie de taxe, protectia mediului se mai poate… lauda cu inca doua: una corespunzatoare „darilor” pe care le au de platit cei ce vor sa se atesteze ca expert in domeniu, si o alta ce include tarifele percepute de autoritatile publice de protectia mediului pentru efectuarea diverselor analize fizico-chimice (exista nu mai putin de 139 de astfel de tarife).
Dupa cum ne-a explicat Dana Noje, purtatorul de cuvant al Agentiei pentru Protectia Mediului Salaj, aceste taxe si tarife se aplica pe nivele de competenta, in sensul ca unele sunt doar de competenta ministerului de resort, altele sunt aplicate de agentiile regionale, iar o parte sunt si de competenta agentiilor judetene, cum este cea pe care o reprezinta. Purtatorul de cuvant n-a putut, insa, sa ne precizeze care este numarul taxelor si tarifelor de care se lovesc cei care au nevoie de serviciile APM Salaj, motivand ca „asta este in functie de complexitatea documentatiei cerute si de cat anume din procedura este nevoie sa se parcurga”. Totusi, din suma incasata din aceste taxe doar in primele doua luni ale acestui an, de 32.750 de lei, rezulta ca ele sunt destul de multe, mai ales daca tinem cont ca ne aflam, totusi, intr-o perioada de criza, in care intreprinzatorii prefera sa nu dezvolte activitati complexe, ce presupun documente de reglementare de mediu.
Potrivit aceleiasi surse, pana la aceasta data, nu exista informatii certe, la nivel local, nici referitoare la taxele si tarifele pe care actualul guvern intentioneaza sa le elimine pana la 16 aprilie. Clar este un singur lucru: ceva trebuie sa schimbe, pentru ca prin acest numar exagerat de mare de „dari”, dar si prin termenele lungi de obtinere a documentelor de mediu, acest domeniu a devenit o piedica in calea multor investitii.
Mediul, protejat, dar si sufocat, de cele mai multe taxe
Articole
Surse: Îngheață pensiile și salariile bugetarilor, la începutul lui 2025 / Se taie voucherele de vacanță?
Personalul bugetar va avea salariile înghețate în 2025, la nivelul celor din 2024, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pregătit de Guvern, obținut de Economedia.ro și analizat de graiulsalajului.ro. Sporurile sau contractele de plată cu ora sunt și acestea înghețate pentru anul viitor, conform documentului citat. De asemenea, voucherele de vacanță vor fi și ele sistate. „Cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de functie/indemnizatiilor de încadrare lunară precum și cuantumul indemnizatiile lunare pentru functiile de demnitate…
Mai mult...Șimleu: Haine, jucării și încălțăminte, confiscate de polițiști
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Sălaj au continuat acțiunile pentru prevenire a evaziunii fiscale și combaterea infracționalității la regimul bunurilor contrafăcute și a celor neconforme cu standardul unor branduri de renume. În urma unui control efectuat la o societate comercială din orașul Șimleu Silvaniei, polițiștii au descoperit în incinta spațiului comercial peste 150 de articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, marochinărie și jucării, de diferite modele și mărimi. Acestea erau…
Mai mult...