Puteti evita sicanele unui proces la tribunal apeland la mediatori
Activitatea de mediere in tara noastra marcheaza anul acesta zece ani de existenta. 20 de tineri avocati din Craiova au fost primii care au absolvit un curs complet de formare ca mediator in 2003. Conform legii 192/2006, medierea este modaliatatea de solutionare a unui litigiu pe cale amiabila cu ajutorul unui tert specializat. Medierea re-prezinta o alternativa la instanta de judecata si este caracterizata prin confiden-tialitatea procedurii, neutraliatate si impartialitate din partea mediatorului, caracter voluntar – nici o parte nu poate fi obligata sa apeleze la mediere – si autodeterminare, adica solutia finala apartine in exclusiviate partilor.
Avantajele acestei mo-dalitati de solutionare a unui conflict constau intr-un timp redus de solutionare, costul care reprezinta o singura cheltuiala, si anume taxa mediatorului platita in mod egal de catre parti, fara alte cheltuieli cu taxe de timbru si expertize judiciare, precum si flexibilitatea alegerii da- tei si orei de desfasurare a sedintei de mediere. Nu exista termene impuse ca la instanta de judecata, ci partile stabilesc de comun acord cand si cum se pot intalni.
Informarea despre mediere devine obligatorie inainte de a merge in instanta
Medierea nu este obligatorie, dar va fi obligatorie informarea despre avantajele medierii. Partile implicate intr-un proces au obligativitatea de lua la cunostinta despre faptul ca exista o metoda alternativa la procesul in instanta. Abia dupa aceea partile vor fi libere sa aleaga sau sa refuze medierea. Sanctiunea pentru neinde-plinirea de catre reclamant a obligatiei de participare la sedinta de informare privind medierea va fi, de la 1 august 2013, inadmisibilitatea cererii de chemare in judecata, iar paratul, pentru neprezentare la sedinta de informare privind medierea desi a fost instiintat, va fi sanctionat cu amenda de la 100 la 1.000 de lei. Partile trebuie sa faca dovada participarii la sedinta de informare despre mediere in litigii din domeniul protectiei consumatorului, a dreptului fa-miliei; in litigii privind posesia, granituirea si tot ce tine de raporturile de vecinatate, in litigii privind contractele individuale de munca si a raspunderii profesionale. Partile au obligatia sa se informeze despre alternativa medierii si in litigiile civile a caror valoare este de sub 50.000 de lei. Posibilitatea medierii exista si in cazul infractiunilor in care retragerea plangerii sau impacarea partilor inlatura raspunderea penala. In acest caz, victima are posibilitatea de a participa separat de faptuitor la sedinta de informare despre mediere.
Cine sunt mediatorii si cine poate deveni mediator
Profesia de mediator este o profesie liberala cu tenta juri-dica. Mediatorii isi pot defasura activitatea in cadrul unor societati civile profesionale, al unui birou in care pot functiona unul sau mai multi mediatori asociati, sau in cadrul unei asociatii neguvernamentale. Mediatorii autorizati pot fi angajati si cu contract individual de munca. Art. 7 din legea 192/2006 spune ca poate deveni mediator orice persoana care are studii superioare, o vechime in munca de cel putin trei ani, se bucura de o buna reputatie si nu are antecedente penale, a absolvit cursurile de mediator si detine autorizatie de a practica aceasta meserie.
Unde putem gasi mediatori
Mediatorii pot fi gasiti in tabloul mediatorilor autorizati publicat in Monitorul Oficial, si pe site-ul Consiliului de Mediere www.cmediere.ro. In judetul Salaj mediatorii pot fi gasiti pe tablourile aflate in sediile instantelor de judecata din judet, sau la sediul Asociatiei „Centrul de Mediere” Salaj de pe strada Fabricii, nr 10, corp A, etaj 2, camera 5, telefon 0722513063.