Medicina este finantata prin acte aditionale la contractele de anul trecut

Incheierea noilor contracte pentru asigurarea serviciilor medicale a fost amanata cu o luna. Cu toate ca trebuiau incheiate la 1 aprilie, noile contracte vor fi incheiate doar de la 1 mai, a informat presedintele Casei de Asigurari de Sanatate (CAS) Salaj, dr. Marius Tautu. Acesta a mentioanat ca informatia a venit printr-o adresa de la Casa Nationala de Asigurari, in care s-a comunicat ca in luna aprilie se continua cu actele aditionale la contractele incheiate pe anul 2013, iar din luna mai Casele de Sanatate vor functiona pe baza de contracte cu furnizorii.
Amanarea incheierii noului contract cadru a fost motivata de Marius Tautu prin faptul ca noua echipa ministeriala din cadrul sanatatii revizuieste toata procedura anterioara, dorind sa se informeze asupra metodei de aplicare a noului contract cadru.
Stomatologia mai sta
o luna „pe tusa”
Aceasta amanare ii pune pe medicii stomatologi si pe pacientii acestora in dificultate. Serviciile de stomatologie au fost scoase de la finantare de mai bine de un an, iar singura metoda prin care pot fi reintroduse anul acesta este prin semnarea contractelor cu Casele de Sanatate.
Presedintele Colegiului Medicilor Dentisti din Salaj, Corin Penciuc, a declarat pentru Graiul Salajului ca, din pricina taierii banilor, „a scazut numarul de solicitari la cabinetele medicale”. „E jenant cand vin parinti cu copii si se fac ca nu stiu ca nu mai au gratuitate si noi, de jena, ne facem ca uitam sa le spunem ca aceste servicii costa. Cum ti-ai putea permite sa lasi copilul in chinuri, nerezolvat? Sunt probleme sociale dureroase. Sa nu acoperi tu, ca stat, partea de profilaxie si urgenta este o crima. Chiar daca anul acesta se vor da niste bani pentru preventie, nu o sa acopere mare lucru. Se vor da 60 de milioane de lei pe toata tara si pe tot anul, pentru 117.000 de stomatologi. Asta inseamna 500 de lei pentru fiecare cabinet stomatologic. La nivel de judet avem in jur de 220.000 de asigurati deserviti de 128 de stomatologi”, a precizat Penciuc.stop_coloana
Nu se stie ce va cuprinde
pachetul de servicii stomatologice
Nu numai ca s-a amanat cu o luna incheierea contractelor, dar nici pana in prezent nu se stie ce va cuprinde pachetul de servicii stomatologice care va intra in baza contractului cu casele de sanatate. „Deocamdata nu se stie exact ce servicii vor fi prinse in pachetul de baza pentru a le prinde si in contracte. Probabil va mai fi imbunatatit pachetul sau nu, cert este ca din lista initiala de servicii care a fost vehiculata prin noiembrie anul trecut au disparut din pachetul de baza, care acum este in proiect, serviciile de urgenta stomatologice (cazurile rezultate in urma unor pulpite sau carii, care de obicei se finalizeaza cu extractii). Probabil vor fi reintroduse si poate chiar se imbunatateste lista la stomatologi”, a mentionat Marius Tautu. Acesta a mai precizat ca cererea din partea stomatologilor este mare. „Vom vedea intai lista de servicii, vom vedea bugetul, dupa care ne vom intalni cu Colegiul Medicilor Dentisti sa discutam modul in care vom aborda relatia contractuala cu stomatologii”, a continuat presedinte. De asemenea, acesta a precizat ca se vor stabili niste criterii dupa care medicii stomatologi vor fi acceptati in contract. „Daca va fi bugetul similar cu cel din anul 2012, unde media pe medic stomatolog era in jur de 1.100 de lei, daca toti medicii stomatologi isi vor exprima optiunea de a intra, inseamna ca bugetul acesta se reduce foarte mult pe medic stomatolog. In situatia noastra ar ajunge cam la 110-150 de lei pe medic stomatolog, lucru care nu este favorabil nici pentru casa de sanatate, nici pentru cei care beneficiaza de serviciile stomatologice”, a concluzionat Marius Tautu.