Pentru pacientul roman, accesul la medicamentele de ultima generatie reprezinta o problema. In Romania, peste 1.000 de medicamente se afla in asteptare pentru a fi introduse pe lista de medicamente compensate. Lista care nu a mai fost actualizata de peste o jumatate de deceniu. Adica de vreo 2.000 de zile. Prin comparatie, intre momentul aprobarii unui medicament de catre EMA (Agentia Europeana a Medicamentului) si momentul in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici, belgienii asteapta 392 de zile, suedezii 206 zile, iar austriecii 88 de zile. Discrepanta intre tratamentele disponibile pentru pacientii din alte tari europene si tratamentele disponibile pentru pacientii romani este mare. Tratam afectiuni noi, boli care au evoluat in timp, tot cu faringosept si albastru de metil. Se zice ca suntem prea saraci sa ne permitem medicamente sau tratamente de ultima generatie. Platim, asadar, in sistem asigurari pentru tratamente ineficiente. Pentru cei cu boli cronice, medicamentele performante, care sa le prelungeasca speranta de viata, sunt mai mult decat necesare. Romanii, din 2007, de cand au intrat in Uni-unea Europeana, ar fi trebuit sa beneficieze de drepturi egale cu ale europenilor. Ironia sortii, chiar de atunci, din 2007, de sase ani, romanii nu au avut posibilitatea sa se trateze cu nici un medicament nou disponibil in UE. Previziunile arata asa. Primele demersuri au fost facute. Metodologia de evaluare a tehnologiilor medicale a fost facuta publica, producatorii de medicamente si-au depus dosarele. Autoritatile anunta ca in curand vor fi disponibile. Numai ca, in sistemul de sanatate din Romania, toate-s vechi. Ne-am bucura sa stim ca „reforma” pe care ministrul Nicolaescu o pregateste in Sanatate se va concretiza intr-o maniera pozitiva. Bugetul alocat Sanatatii a crescut de la 3,9 la suta la 4,4 la suta din PIB. Se spune ca ar trebui sase la suta ca lucrurile sa fie cat de cat la locul lor. Inseamna ca sistemul inca se chinuie, cu tot cu cresterea anuntata. Adica este tot subfinantat. Functioneaza bine ceva subfinantat? Sa vedem ce iese din reforma lui Nicolaescu.
Medicina cu rivanol si albastru de metil
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...