10 la sută dintre şcolarii şi preşcolarii din Sălaj suferă de boli de nutriţie şi deformări ale coaloanei vertrebrale şi membrelor. Deşi educaţia sanitară este obligatorie in şcoli, cabinetele medicale şcolare sunt pe cale de dispariţie
Sute de şcoli din judeţ sunt private de existenţa unui medic in şcoală. Doar şase medici se ocupă de sănătatea celor aproximativ 42.000 de elevi din şcolile din Sălaj. Potrivit datelor primite de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, in judeţul nostru funcţionează in total şase cabinete medicale şcolare, din care trei in municipiul Zalău, şi cate unul in oraşele Jibou, Şimleu Silvaniei şi Cehu Silvaniei. Elevilor le mai stau la dispoziţie două cabinete stomatologice. In mediul rural, primarii de comune incheie contracte cu medicii de familie pentru acordarea de servicii medicale şi educaţie pentru sănătate preşcolarilor şi şcolarilor.
Odată cu descentralizarea spitalelor, cabinetele medicale şcolare au trecut in subordinea primăriilor. Potrivit datelor primite de la biroul de presă al primăriei Zalău, in municipiu mai există şi şapte cabinete la nivelul grădiniţelor, in afară de cele trei din licee. Asistenţa medicală este asigurată doar de patru medici şi 26 de asistente.
Educaţia sanitară, obligatorie in şcoli
Potrivit informaţiilor primite de la Mihai Cheşeli, purtătorul de cuvant al DSP Sălaj, unul dintre rolurile cele mai importante ale medicilor şcolari este educaţia pentru sănătate a preşcolarilor şi şcolarilor, educaţia sexuală şi planning familial, organizarea de cursuri de nutriţie şi stil de viaţă sănătos, in funcţie de varsta copilului. Personalul medical şcolar trebuie să fie prezent cand un copil cade la ora de sport şi se răneşte sau i se face rău in timpul orelor. Tot medicul şcolar verifică dacă preşcolarii respectă regulile de igienă şi ii invaţă cum să se spele pe maini şi pe dinţi. La revenirea din vacanţă ii verifică pe copii dacă suferă de boli transmisibile, controlează starea de igienă a sălilor de clasă din unitatea de invăţămant şi verifică starea de sănătate a personalului şi respectarea regulilor de igienă in blocul alimentar in grădiniţe, sau cantine şcolare şi aplică tratamente pentru stingerea unor focare in şcoli, eliberează sau vizează documente medicale, acordă scutiri de la activităţi sportive sau anumite condiţii de instruire practică şi altele.
Liceenii şi preşcolarii, cei mai expuşi imbolnăvirilor
Lipsa personalului medical din unităţile de invăţămant sălăjene este foarte bine reflectată in concluziile monitorizărilor pe anul şcolar anterior in randul populaţiei şcolare din Sălaj. Din peste 11.000 de copii examinaţi in anul şcolar precedent de medicii şcolari, 10 la sută erau bolnavi cronici. Obezitatea, dezvoltarea dizarmonică, tulburările de comportament sunt afecţiunile cele mai frecvente in randul preşcolarilor şi şcolarilor, toate fiind puse pe deficienţe in ce priveşte lipsa unor obiceiuri sănătoase de viaţă, mare parte moştenite din familie. In şcolile din mediul urban au fost examinaţi medical 5.483 de şcolari şi preşcolari. 570 dintre ei sunt bolnavi, iar din aceştia jumătate sunt elevi in clasa a XII-a. Medicii au identificat 107 copii care suferă de obezitate, 31 de alte boli de metabolism, iar 81 au sechele de rahitism, 203 copii au probleme cu vederea, 24 de copii suferă de deformări ale membrelor şi 91 deformări ale coloanei vertebrale. Dintre cei peste 5.600 de copii din satele sălăjene examinaţi medical, 589 suferă de diferite afecţiuni cronice precum obezitate şi alte boli de metabolism – 93 de cazuri, sechele de rahitism – 103 cazuri, tulburări de comportament şi adaptare şcolară – 49 de cazuri, tulburări de vorbire – 28 de cazuri, tulburări de vedere – 91 de cazuri, deformări apărute in timp ale membrelor şi coloanei vertebrale – 65 de cazuri. Ponderea cea mai mare a copiilor bolnavi se inregistrează in mediul rural la preşcolari şi elevi din clasele I-IV. Dacă medicul ar fi prezent in educaţia copiilor, multe din aceste afecţiuni ar putea fi prevenite sau corectate.
Medicina şcolară este egală cu zero in Sălaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...