Deficitul de medici de familie și din spitalele publice a determinat Ministerul Sănătății să găsească soluții pentru ca cei existenți să poată profesa chiar și peste vârsta de 70 de ani.

În 26 august, a fost pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță privind modificarea și completarea unor acte normative și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății prin care se creează cadrul legal pentru menținerea în activitate a medicilor până la vârsta de 70 de ani sau după vârsta de pensionare prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii.

„În vederea eliminării unor discriminări între diferitele categorii profesionale și având în vedere intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 1.089 din 4 decembrie 2023, se impune corelarea prevederilor referitoare la vârsta standard de pensionare, precum și continuarea activităţii, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu cadrul general care reglementează sistemul public de pensii”, se precizează în nota de fundamentare.

În prezent medicii se pot pensiona la vârsta de 67 de ani indiferent de sex, cu anumite excepții prevăzute în Legea nr. 95/2006.

În județul nostru, din cei aproximativ 100 de medici de familie aflați în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Sălaj, majoritatea profesează peste vârsta de pensionare, motivul fiind acela că nu există medici noi care să-i înlocuiască. Chiar și așa, locuitorii din 13 comune nu au acces facil la medic de familie, apelând la serviciile medicilor din alte comune sau orașe.

Deficitul de medici are impact și asupra funcționării centrelor de permanență din județ, cel de la Hida fiind închis.

Continuarea activității peste vârsta de pensionare, cu acordul Casei de Sănătate și avizul Colegiului Medicilor

Conform proiectului Ministerului, medicii vor putea continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani cu acordul anual al angajatorului sau prin notificarea casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relație contractuală în mod direct cu aceasta.

Medicul va notifica casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală cu cel puţin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislaţia privind sistemul public de pensii.

Medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din mediul rural, care îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene, îşi pot continua activitatea în aceleaşi condiţii, după împlinirea vârstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de direcţia de sănătate publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor din România (CMR), prin colegiile judeţene ale medicilor, pe baza certificatului de sănătate.

Medicii care au depăşit limita de vârstă de 70 ani prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii vor putea profesa în continuare în unităţi sanitare private.

„Desfăşurarea activităţii medicilor după împlinirea vârstei standard de pensionare se face în baza certificatului de membru şi a avizului anual al CMR, eliberat pe baza certificatului de sănătate şi a asigurării de răspundere civilă, pentru greşeli în activitatea profesională, încheiată pentru anul respectiv”, mai prevede proiectul.

În spitalele cu deficit de personal, medicii vor putea profesa peste vârsta de 70 de ani

În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi vor putea continua activitatea peste vârsta de 70 ani, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti, şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Medicii care au împlinit vârsta de 70 de ani nu pot deține funcții de conducere în cadrul CNAS și al caselor de asigurări de sănătate.

În unităţile sanitare publice, medicii membri titulari sau membri corespondenţi ai Academiei Române şi ai Academiei de Ştiinţe Medicale, profesorii universitari şi cercetătorii ştiinţifici gradul I, doctorii în ştiinţe medicale, care desfăşoară activităţi medicale, pot continua, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Peste această vârstă medicii pot fi menţinuţi în activitate conform dispoziţiilor art. 10 alin. (2) din Legea nr. 264/2004 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Medicale, cu modificările şi completările ulterioare. De acelaşi drept pot beneficia şi medicii membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei Române.