Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a lansat miercuri in dezbatere publica un nou proiect de reforma in sanatate. Proiectul vizeaza cresterea veniturilor medicilor si reducerea exodului acestora. Initiativa presupune ca spitalele publice sa poata organiza clinici sau sectii private, in care medicii sa aiba posibilitatea sa lucreze in particular, dupa programul de lucru. Ministrul a su- bliniat ca toata activitatea privata din spitalul public se desfasoara in afara programului de lucru, modelul functionand cu succes, de zeci de ani, in spitalele publice din Franta. Conform noului proiect, din suma incasata de catre medic, 60 la suta ii va ramane acestuia, 30 la suta va reveni echipei medicale, iar 10 la suta spitalului. Numarul paturilor private nu va putea depasi 20 la suta din totalul celor publice. Noua reglementare va permite medicilor sa opteze pentru una din doua posibilitati. Prima optiune este ca medicii sa lucreze cu norma intreaga, respectiv sapte ore, in spitalul public, urmand ca, in aceeasi unitate, sa isi desfasoare activitatea peste programul de lucru, in regim privat. A doua optiune este ca medicii sa lucreze doar cateva ore (cu norma redusa) in spitalul public si, in rest, intr-o alta unitate sanitara privata. Pentru medicii care vor alege prima varianta, sa lucreze cu norma intreaga la stat, spitalele vor pune la dispozitia lor sectii sau paturi private.
Laurentiu Barna, managerul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau, admite ca „proiectul prevede anumite lucruri care ar favoriza venituri in plus pentru medici, insa este o chestiune in dezbatere si asteptam raspunsul final”. „Pentru asta, trebuie sa fie si medici dispusi sa lucreze peste program”, a adaugat Barna. Cat despre „sacrificarea” unui numar de paturi publice pentru cele private, managerul spune ca va face acest lucru numai daca ii va permite capacitatea paturilor existente.
Proiectul legislativ care se afla in dezbatere publica pentru 30 de zile va fi aplicat mai intai in sistem pilot, in primul semestru din 2014.