Colegiul medicilor din Romania a facut miercuri un anunt prin care spune ca personalul medico-sa-nitar din intreaga tara va incepe pe 1 iulie o serie de proteste. Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, a spus ca vorbeste in numele tuturor organizatiilor profesionale din sistem.
Reprezentantii colegiului medicilor cer majorarea salariilor in general, si in particular a medici-lor rezidenti, care in prezent au un salariu extrem de mic. Revendicarile anuntate nu sunt noi. Sindicalistii din sanatate anunta ca protestele vor incepe la 1 iulie cu adunari, marsuri, greve, iar in ultima instanta se poate ajunge chiar la demisia in bloc. De cealalta parte, Ministerul Sanatatii, prin vocea ministrului Eugen Nicolaescu, se arata surprins de protestele anuntate de sindicalistii din sanatate. Eugen Nicolaescu precizeaza ca a avut continuu discutii cu organizatiile profesionale din sanatate in incercarea de a mentine o relatie buna cu acestea si pentru ca profesionistii din sistem sa-si recapete increderea in sistemul medical romanesc. Ministrul face apel la medici sa puna in centrul interesului lor pacientul.
Liviu Oroian, presedintele Colegiului Medicilor pe Salaj, nu a putut fi contactat pentru a ne da o declaratie pentru ca s-a aflat ieri la Bucuresti la Consiliului Special al Colegiului Medicilor. Este o reuniune speciala la care participa si presedintii colegiilor judetene, nu doar membri ai colegiului. Salajul este unul dintre judetele care sufera din cauza lipsei medicilor specialisti. Salarizarea proasta ii determina pe tot mai multi medici sa plece din tara. Atat Spitalul Judetean, cat si spitalele orasenesti din judet sunt deficitare in ceea ce priveste personalul medical din toate specialitatile. Mediul rural sta si mai prost. Inafara de comuna Ileanda, care are medic pediatru, in restul comunelor se inregistreaza o criza de medici specialisti.
Un medic rezident castiga 1.300 de lei pe luna
Am vorbit cu un absolvent de medicina care acum este medic rezident. S-a aratat dezamagit de conditiile de salarizare si de munca. Acesta ne-a spus ca un medic rezident castiga in jur de 1.300 de lei pe luna, iar in primii doi ani de rezidentiat garzile nu sunt platite. Din al treilea an garzile se platesc cu 200 de lei garda saptamanala si 250 garda de weekend. Nu au insa mai mult de o garda sau doua pe luna. Perspectivele de viitor nu sunt dintre cele mai bune. Un rezident nu are certitudinea ca va fi angajat la terminarea rezidentiatului. Conditiile de munca si dotarile din sistemul medical sunt dintre cele mai proaste. Din acest motiv, marea majoritate a absolventilor de medicina aleg sa plece din tara la terminarea studiilor. Sistemul medical romanesc este in suferinta.