Ordonanta 230 a noului Guvern a bulversat categorii sociale si institutii la care sigur nu s-au gandit initiatorii. Mai exact, prin prevederile ordonantei de a interzice cumulul salariului cu pensia (ambele de la stat) erau vizati, in speciali, pensionarii – salariati din Ministerul de Interne, din Justitie si Aparare, ale caror venituri cumulate „bat”, lunar, suta de milioane de lei vechi.
Ordonanta, insa, loveste si in sistemul de invatamant, in sanatate si in domeniul protectiei sociale, unde atat pensiile cat si salariile sunt incomparabil mai mici decat in cele trei domenii vizate.
In unitatile sanitare din Salaj, 31 de persoane ar trebui sa aleaga intre salariu si pensie, din care 13 medici. Asta in conditiile in care aproape ca nu exista specializare fara deficit de medici.
La Spitalul de Urgenta, din cele 16 persoane care intra sub incidenta ordonantei, patru sunt medici, trei, alt personal cu studii superioare (un biolog si doi farmacisti), opt asistenti medicali si un economist.
Domnul director Ioan Muresan ne-a declarat, ieri, ca s-a discutat cu fiecare in parte si, din fericire, cei patru medici au optat sa renunte la pensie si sa-si continue activitatea in spital.
Domnul director ne-a spus ca nu stie ce ar face daca cei patru medici ar fi luat decizia sa plece. La Centrul de hemodializa sunt 70 de bolnavi din judet si un singur medic – Lucian Cocerjin. Lipsa medicului ne-ar intoarce cu cativa ani in urma, cand bolnavii din Salaj erau dializati in alte judete.
La sectia Neurologie, pe langa cei trei medici specialisti, dintre care domnul dr. Katz Paul este pensionar, ar mai fi nevoie de inca doi pentru a se asigura linia de garda a sectiei. In prezent, completarea (la cinci) se face cu doi medici de la Psihiatrie. Domnul Muresan a precizat ca pentru aceasta sectie au fost incadrati doi medici aflati, acum, in perioada de rezidentiat. Ei vor ajunge in spital peste cinci ani.
|i sectia Dermato-venerice ar fi ramas descoperita daca ar fi plecat dr. Augustin Pop, pentru ca, la cele 40 de paturi mai exista un singur medic specialist.
Aceeasi decizie – de a ramane in spital – a luat-o si domnul dr. Ioan Bogdan, care ar fi putut sa iasa la pensie in februarie. Cu cele doua specializari, interne si cardiologie, activitatea dr. Darjan este indispensabila intr-una din cele mai solicitate sectii ale spitalului.
Cele doua farmaciste au optat tot pentru spital, desi ar fi fost mult mai bine platite in sistemul privat (farmacii), ca si biologul din Laboratorul de analize medicale.
Singura persoana care a ales pensia este economist.
„In conditiile crizei de medici si de asistente din Spitalul nostru, este foarte important pentru noi ca au raspuns afirmativ insistentelor noastre si au optat pentru continuarea activitatii, motiv pentru care le multumesc”.
La Spitalul orasenesc din |imleu Silvaniei, plecarea a trei medici pensionari ar crea probleme serioase in functionarea unitatii, ne-a spus, tot ieri, domnul Mihai Vigu, consilierul juridic si purtatorul de cuvant al spitalului. Cei trei medici nu au luat, inca, o decizie si asteapta raspunsul Curtii Constitutionale.
Ordonanta Guvernului 230 din 30 decembrie 2008 a fost atacata, de catre Avocatul Poporului, la Curtea Constitutionala, care se va pronunta, astazi, in privinta legalitatii sau nelegalitatii.
Medicii din Zalau renunta la pensii si raman in Spital
Articole
Se scumpesc biletele de tren. Care vor fi noile tarife începând cu data de 15 decembrie
Prețurile biletelor de tren vor crește cu 4,6 la sută, începând din data de 15 decembrie, odată cu intrarea în vigoare a noului Mers al Trenurilor pentru anul 2024 – 2025. Majorarea prețurilor reprezintă actualizarea acestora cu inflația. Tariful pentru rezervare loc va fi de 6 lei la trenurile InterCity, indiferent de clasă. La trenurile Regio şi Interregio va costa, în funcţie de distanţă, astfel: între 1-60 km – 1,5 lei, 61 – 120 km – 2,5…
Mai mult...Sălaj: Alegerile parlamentare s-au încheiat fără incidente. Peste 800 de angajați M.A.I. au fost la datorie
Centrul de Comunicare al Comandamentului care a monitorizat și coordonat structurile Ministerului Afacerilor Interne la nivel de Sălaj pe perioada desfășurării alegerilor parlamentare a transmis că procesul electoral s-a desfășurat fără probleme. Din punct de vedere al atribuțiilor structurilor MAI din județul Sălaj, alegerile parlamentare s-au desfășurat în condiții normale de legalitate și siguranță publică, fără a se înregistra situații care să afecteze derularea procesului de vot. Pentru ziua votului, 1 Decembrie, au fost mobilizați aproximativ 800…
Mai mult...