Medicii de familie vor be-neficia de anul viitor de o finantare mai mare de la Fondul National de Asigurari de Sanatate. In prezent, medicii de familie folosesc doar 5 la suta din acest fond, iar din 2014 vor putea folosi 9 la suta din fondul de la Sanatate, se preconizeaza in proiectul de reforma a Sanatatii propus de ministrul Eugen Nicolaescu. Faptul ca bugetul medicilor de familie se va mari aproape de doua ori inseamna ca medicii de familie vor fi imputerniciti sa efectueze mai multe tratamente medicale pentru pacienti. De exemplu, daca pacientul nu prezinta o stare de urgenta, medicul de familie va putea sa trateze pacientul pentru mai multe afectiuni, efectuandu-i la cabinet EKG, ecografie, analiza de urina sau inlaturarea polipilor.
Ministrul Sanatatii propune cresterea bugetului medicilor de familie, in conditiile in care serviciile din aceste sector vor fi diversificate prin noul pachet de servicii medicale de baza. Medici de familie vor oferi o gama mai larga de servicii me-dicale. Potrivit statisticilor oficiale, 40 la suta dintre cazurile internate in spital ar putea fi tratate in ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate in sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie.
Medicii de familie se apuca toti de chirurgie
Medicii de familie sustin ca majorarea bugetului este benefica si precizeaza ca medicul specialist de familie trebuie sa aiba un pachet se servicii si medicul primar de familie sa aiba alte pachet de servicii. Medicii de familie mai spun ca au competente in efectuarea unor interventii chirurgicale mici, cum ar fi inlaturarea po-lipilor, precum si efectuarea unor analize de urina sau electrocardiograme. Fiecare cabinet medical ar trebui sa aiba trusa mica de chirurgie si o sala de chirurgie. Urmeaza sa vedem ce va contine pachetul de servicii medicale, spun medici de familie.
Marius Tautu spune ca sistemul lui Nicolaescu va avea efect abia peste 5 ani
Directorul Casei de Asigurari de Sanatate Salaj, Marius Tautu, ne-a explicat ieri ca daca bugetul medicilor de familie va fi mai mare, asta inseamna ca si cerintele vor fi mai multe. „Dau un exemplu, probabil ca la medicul de familie se vor putea efectua interventii chirurgicale mici, pentru care de obicei pacientul se duce in ambulatoriu si de acolo este trimis spre internare de o zi. Internarea de o zi costa mult mai mult, pentru spitale, decat o astfel de interventie facuta la medicul de familie. Exista tratamente pe care medicul de familie le poate face, fara a-l trimite pe pacient la spital. Noi, CAS, vom putea verifica daca serviciile pe care ar trebui sa le efectueze medicii de familie vor fi indeplinite. In cazul in care nu se fac serviciile stabilite pentru care primesc finantare, ii vom putea sanctiona. Vom putea urmari si evolutia pacientului in sistem prin cardul de sanatate. Limitarea de servicii care se pot oferi unui asigurat este buna la ge-neral, pentru ca va descuraja adresabilitatea unor oameni care apeleaza de cate ori doresc la servicii. Pe de alta parte, limitandu-i numarul de vizite la medic, el va trebui sa se cantoneze in acest regulament. In proiect nu se spune ce se intampla daca o persoana are nevoie de mai multe vizite la medic. Consider ca abia peste cinci ani de zile se va vedea un efect pozitiv al reformei in Sanatate. Proiectul este in dezbatere publica si urmeaza sa mai fac propuneri in privinta unor aspecte”, declara Marius Tautu.