La Prefectura Salaj a avut loc ieri dezbaterea pe baza servicilor medicale de baza acordate de medicii de familie, in videoconferinta cu ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, secretarii de stat Raed Arafat si Adrian Pana. Au participat din Salaj, Ligia Marincas, director DSP Salaj, Marius Tautu, presedintele CJAS Salaj, si sase medici de familie din Zalau.

Nicolaescu a mentionat ca, pentru prima data, se pune un mare accent pe consultatiile medicale preventive, medicul de familie avand rolul de a monitoriza starea de sanatate a persoanelor, in functie de riscul de boala pe care in prezinta.

Ministerul Sanatatii organizeaza in aceasta perioada videoconferinte cu directorii de spitale si de institutii, cadre medicale si reprezentanti ai pacientilor pentru a dezbate noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurati si unul pentru asigurati, care vor intra in vigoare in primavara acestui an.

 

La cate consultatii avem dreptul

Noul pachet de servicii medicale primare pentru asigurati prevede consultatii periodice obligatorii, inca de la nastere. Pentru copii si adolescenti, consultatiile preventive se acorda: la externarea din maternitate si la 1 luna – la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24 si 36 de luni si o data pe an de la 4 la 18 ani. Pentru copilul pana la doi ani, medicii generalisti vor urmari dezvoltarea fizica a copilului si vor oferi parintilor consiliere pentru diversificarea alimentatiei si continuarea alaptarii. Medicii mai trebuie sa aplice schema de vaccinare pentru copiii mici.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de opt vizite prenatale „de rutina” la medicul de familie.       

Persoanele cu varsta intre 18 si 39 de ani vor merge obligatoriu la un consult preventiv o data la trei ani. Dupa varsta de 40 de ani, adultul are dreptul la consultatii în functie de riscul de imbolnavire pe care il prezinta. Nicolaescu a mentionat ca medicul de familie este cel care va decine frecventa consultatiilor. Daca riscul nu se modifica semnificativ, persoana trebuie sa mearga la un consult de rutina o data pe an. Acest lucru a fost valabil si pana acum, de obicei, in luna in care s-a nascut pacientul. Ministrul Sanatatii a spus ca va cauta modalitati de a-i convinge pe oameni sa se prezinte la consultatiile preventive, si, daca va fi necesar, se va recurge chiar si la sanctiuni.

Daca persoana prezinta risc crescut de boala, medicul de familie il va trimite la investigatiile de care are nevoie. Nicolaescu a mentionat ca nu sunt restrictii in acest sens, insa medicii l-au contrazis, ministrul adaugand ca se vor face corectiile necesare la norme pe parcurs ce acestea se vor aplica.

De asemenea, in cazul in care este vorba despre un episod nou de boala, fie o afectiune noua sau o recidiva, medicul de familie va acorda de la una pana la trei consultatii, in cadrul carora va scrie retetele compensate si biletele de trimitere de care este nevoie.  

În principiu, nimic nou in cazul serviciilor medicale primare, doarun accent mai mare pe prevenire.