Dacian Cilos, comisarul european pentru agricultura originar din comuna salajeaba pericei, a iesit la rampa miercuri seara cu un comunicat de presa care a facut rapid inconjurul redactiilor. Dacian Cilos transmite un mesaj dur celor care sustin politici funciare bazate pe discriminare etnica: „Obsesia pentru inginerie etnica si teritoriala prin intervenetia statului apartine unui trecut pe care nimeni nu si-l doreste repetat.”

Afirmatiile lui Ciolos survin la putin timp dupa reactiile destul de dure ale societatii civile si politice romanesti la afirmatiile lui Szabo Jozsef Andor, atasatul pe probleme de agricultura al Ambasadei Ungariei la Bucuresti. Potrivit sporovaielilor lui Andor, exista un proiect prin intermediul caruia proprietarii romani de teren arabil care ar dori sa-si vanda proprietatile catre statul ungar ar primi o renta viagera, ar putea folosi terenul, pastrat pe numele lor pana la moarte. Apoi, statul ungar ar adduce pe aceste terenuri cumparate in Ardeal tineri din Ungaria dornici sa lucreze pamantul si sa se stabileasca aici. Faina poveste!

Cu privire la acest proiect, Ciolosi crede totusi ca statul vecin, membru cu drepturi depline in Uniunea Europeana nu va pune in aplicare intentia declarata „de un functionar de rang inferior din Ambasada Ungariei la Bucuresti”. „Este putin probabil ca Ungaria sa materia-   lizeze in plan legislativ si cu atat mai mult in prectica intentia declarata de un functionar de rang inferior de la Ambasada Ungara de la Bucuresti. Inteleg ca Ministerul de Externe de la la Budapesta a confirmat ca a fost vorba doar de o discutie si nu de o intentie propriu zisa a atatului ungar. Ideea in sine de a dezvolta o politica funciara bazata pe discriminare etnica pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeana. Obsesia pentru ingineria etnica si teritoriala prin intervenetia statului in contrast cu libertatea individuala de a alege intr-un context de sanse egale apartine unui trecut pe care nimeni nu-l doreste repetat. Dincolo de aceasta, in functie de detaliile eventuale ale programului, in cazul putin probabil ca se va ajunge acolo, atat legislatia Europeana, cat si cea nationala pot fi utilizate pentru a bloca orice forma de abuz sau discriminare”, spune Ciolos. Acesta mai mentioneaza ca statul roman are la randul sau la dispozitie instrumente „pentru a pastra controlul asupra propriei politici funciare agricole si de dezvoltare rurala, oferind oportunitatI tuturor cetatenilor saI, indiferent de etnie”.