Procurorii au instrumentat si trimis in judecata sapte cazuri de coruptie in primele sase luni ale acestui an. Doi medici si trei primari sunt „capi de serie”.
Procurorul sef Crin Bologa afirma insa ca in vizorul procurorilor se mai afla si alte cazuri de coruptie in randul medicilor si al primarilor salajeni.

Recordul medicului

Sorin Mircea Pasca
A luat mita de 199 de ori

in 20 de zile

Procurorii de la Parchetul de pe langa Tribunalul Salaj au finalizat dosarul privind infractiunile de coruptie savarsite de medicul Sorin Mircea Pasca de la Oficiul pentru Expertiza Medicala si Recupe-rarea Capacitatii de Munca Salaj. In perioada 2 decembrie 2013 – 15 ianuarie 2014, medicul Pasca a luat mita si foloase necuvenite in 199 de randuri. Procurorii tin sa sublinieze ca in aceasta perioada au fost doar 20 de zile lucratoare. Mita era in bani. Intre 100 si 500 de lei veneau in buzunarul medicului pentru ca isi indeplinea „doar” atributiile de serviciu. Banii veneau in plic sau in dosare, iar suma era in functie de cererea pacientului. Pentru prelungirea unui concediu medical peste 90 de zile se percepea 100 – 150 de lei. Pentru dosarul de pensionare de boala se ajungea la 500 de lei.

Asistenta complice – „voluntara” in reteaua mitei
Mircea Pasca nu lucra singur. Alaturi de el se afla asistenta Cornelia Craete si o alta asistenta, Virginia Bogdan, care desi avea desfacut contractul de munca venea zilnic la cabinetul pentru expertize medicale ca voluntara. Stia ea ce stia. Bogdan lua banii de la „musterii” si seara. Cand se tragea linia si se facea adunarea, primea si ea un plic. In dosar, ca inculpata, se regaseste si Mihaela Muresan de la Policlinica Salvosan Ciobanca. Aceasta venea cu dosarul la Pasca, dosar care in cele mai multe cazuri continea acte medicale pentru pensionare si, bineinteles, si banii de mita. Inculpat este in acest dosar si Laszlo Zoltan din Cehu Silvaniei, care era intermediar intre doctorul Pasca si pacient. Zoltan a adus patru dosare la Oficiul pentru Expertiza Medicala si, odata cu ele, banii. Pasca avea mare incredere in Zoltan. Cornelia Craete si Virginia Bogdan sunt acuzate de tainuire in forma continua. Lazlo Zoltan ajunge in fata instantei pentru infractiunea de dare de mita. Asistenta Mihaela Muresan se afla sub control judiciar. Pentru colaborarea cu procurorii, parchetul a cerut instantei, pentru Mihaela Muresan, condamnare de doi ani si sase luni inchisoare cu supendare.

Lingouri de aur si bani multi

acasa la medicul Pasca
In urma perchezitiei la domiciliul lui Pasca au fost gasiti 17.845 de lei, 800 de euro, lingouri de aur, bijuterii, bani si bunuri pe care a fost pus sechestru asigurator. Pentru infractiune de dare si luare de mita si pentru tainuire, potrivit noului Cod penal, pedeapasa este inchisoare intre 3 si 10 ani, la care se pot adauga pedepse complementare.

Liviu Garbea,

seful de la Reumatologie,

lua orice: bani, cafea,

carne, tuica…
Un alt dosar finalizat de procurori si inaintat instantei il are ca „erou” tot pe un personaj care a depus juramantul lui Hipocrate. Este vorba de medicul Liviu Viorel Garbea, seful sectiei de Reumatologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgente Zalau. Garbea este acuzat ca in perioada septembrie 2012 – 19 februarie 2014 a primit mita in va-loare de 2.755 de lei si bunuri (cafea, carne, tuica). Si anterior indeplinirii atributiilor de serviciu, si dupa. Denuntul a venit din partea pacientilor, afirma Pompilia Stana, purtator de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunalul Salaj. S-au efectuat perchezitii. S-a stabilit ca doctorul Garbea vindea unele injectii care aveau preturi modice la preturi exorbitante. Astfel, pentru o injectie care in farmacie costa 1,6 lei, doctorul pretindea 90 de lei. Pentru eliberarea unor adeverinte necesare pentru pensionarea de boala, Liviu Garbea cerea sume de bani. Cu cat banii erau mai multi, cu atat boala era mai grava. Tot bani percepea si pentru consultatii sau injectii, cu toate ca aceste servicii sunt platite de Casa de Asigurari de Sanatate. Nu s-a propus arestarea. Asadar Liviu Garbea va fi judecat in stare de libertate, dar risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

Multime de alesi salajeni corupti
Multi dintre primarii carora le-am acordat votul sa ne pastoreasca nu sunt basma curata. Daca Sandu Bercean, primarul de Meseseni, este deja la racoare, primarul de Bocsa, Ioan Barou, asteapta infrigurat sentinta stop_coloanaCurtii de Apel Cluj. Fostul primar de Ip, Ioan Boer, duce in carca vreo sapte ani de inchisoare cu suspendare. Condamnare cu suspendare a primit si Ionel Chira, primarul de Surduc. Petru Cosma, ex-edil de Letca, este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice. Dosarul se afla pe rol la Judecatoria din Jibou. Iata ca procurorii ne-au pus pe tapet, ieri la conferint de presa, alti edili sau fosti edili care au cazut in mrejele coruptiei.

Primarul din Cizer

isi dadea siesi din banii publici
Nicolae Liviu Farcas, primarul comunei Cizer, este acuzat de abuz in serviciu asimilat infractiunilor de coruptie. Ordonator de credite fiind, a dispus plata a 2.150 de lei catre o intreprindere individuala detinuta de fiica sa, Farcas Florina Andreea. 15.900 de lei a fost suma pe care Liviu Farcas a dispus sa fie virata in contul unei firme in care insusi primarul avea specimen de semnatura si efectua operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta. Un alt cap de acuzare este plata a 60.000 de lei catre o societate comerciala pentru lucrari de dezapezire care nu au fost efectuate niciodata. Din rechizitorul procurorilor reiese faptul ca o comisie alcatuita din sase persoane, printre care si viceprimarul comunei, Ioan Patcas, au facut receptia lucrarilor de dezapezire, dupa care au intocmit in fals procesul verbal si nota de receptie din care reiese ca lucrarile de dezapezire pe drumurile din Cizer s-ar fi efectuat. De rasul curcilor este faptul ca falsa nota de receptie s-a incheiat in luna noiembrie, cand nici macar nu era zapada la Cizer. Si administratorul firmei de dezapezire a fost trimis in judecata pentru ca a solicitat fara drept decontarea sumei de 60.000 de lei.

Fostul primar din Cizer

facea afaceri mari

pe banii statului
Predecesorul lui Farcas, Nicolae Criste, a fost seful administratiei locale din Cizer in perioada 2008 – 2012. Ex-primarul Criste a incheiat contracte de achizitie publica si a platit pentru lucrari care nu au fost efectuate. Cu toate ca cetatenii au realizat aductiunea apei in sat cu bani proprii, Nicolae Criste a virat suma de 19.000 de lei firmei Prest Construct pentru 45 de metri de conducta, care cu manopera cu tot nu valora mai mult de 1.000 de lei. Nicolae Criste este acuzat de uz de fals pentru ca a folosit factura si nota de receptie pentru a efectua plata. Cu societatea „Magdalena Alexa” din localitatea Potcoava, judetul Olt, a incheiat un contract de achizitie de bunuri si a angajat bugetul local peste limita creditelor bugetare. Bunurile constau in indicatoare rutiere care n-au fost folosite niciodata, stalpi de iluminat, stingatoare la preturi chiar si de zece ori mai scumpe decat in realitate, obtinand astfel foloase materiale. Prejudiciul se ridica la 46.400 de lei. Primaria a mai platit la Prest Construct sume de bani pentru lucrari care nu au fost efectuate. Receptia la lucrarile neefectuate a fost facuta in fals de Dorina Crisan, intr-o prima faza consilier al primarului, apoi concubina si, in final, inspector la achizitii publice. Pe langa Nicolae Criste si Dorina Crisan, in instanta a fost trimis si Valer Coblis, de la firma Rogis, capuse a SC prest Construct, acuzat ca a pretins bani pentru lucrari neefectuate.

Conducerea Primariei Mirsid,

acuzata de coruptie si fals
Conducerea Primariei din Mirsid (Calin Bereschi – primar, Ovidiu Bode – viceprimar, Felicia Muresan – se- cretar, Anca Ardelean – inginer topograf) a fost trimisa in judecata pentru abuz in serviciu, asimilat infractiunilor de coruptie. In anul 2012, prin acte false s-a facut receptia unei cabane construite in anul 1983 si apartinand Directiei Silvice Salaj, pretextandu-se ca respectiva cabana a fost construita in urma cu doi ani. Primarul Bereschi a semnat certificatul de edificare a constuctiei, iar viceprimarul Ovidiu Bode a semnat nota de receptie. Anca Ardelean, inginer topograf la Primaria din Mirsid, a intocmit documentatia neconforma cu realitatea. Cabana a fost cedata familiei Iov. Dan Iov era padurar in zona. Dan Iov si Felicia Iov sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu, iar Sebastian Mihai Sofron, in calitate de inginer topograf, este acuzat ca a intocmit si elaborat do-cumente neconforme cu realitatea, in speta documentatii cadastrale de care s-a folosit familia Iov in fals. Pentru  abuz in serviciu asimilat infratiunilor de coruptie, Codul penal prevede pedeapsa cu inchisoarea intre 3 si 10 ani.