Peste trei milioane de pensionari cu pensii de pana la 600 de lei beneficiaza, de duminica, de medicamente compensate cu 90 la suta, in aceasta categorie intrand 650 de medicamente pentru diverse afectiuni.
De la 1 martie devine functional programul de compensare a medicamentelor pentru pensionari, aprobat, miercuri, de Guvern. Potrivit Hotararii Guvernului, compensarea de 90 la suta va fi suportata in proportie de 50 la suta din Fondul National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate, restul de 40 la suta fiind acoperit din bugetul Ministerului Sanatatii.
„Intr-un context dificil precum cel actual se impune o reevaluare a prioritatilor, astfel incat sa putem sustine cu precadere categoriile cele mai afectate. Subventionarea cu 90 la suta a medicamentelor pentru pensionarii cu venituri reduse a reprezentat o promisiune si o prioritate a Guvernului care, incepind de astazi, devine realitate”, a declarat, duminica, ministrul Sanatatii, Ion Bazac. Pensionarii cu venituri de peste 600 lei vor putea beneficia in continuare de compensarea cu 50 la suta a medicamentelor din Sublista B.
Anterior, medicamentele incluse in Sublista B erau compensate 50 la suta din pretul de referinta, indiferent de veniturile realizate din pensii. Sublista B cuprinde 650 de medicamente (216 denumiri comune internationale – DCI), pentru tratamentul hipertensiunii arteriale, afectiunilor circulatorii, pentru scaderea colesterolului, impotriva vertijurilor, tulburarilor capacitatii mentale si altele.
Ministrul Sanatatii a mai spus ca a inceput reactualizarea Catalogul National al Medicamentelor, pentru a putea implementa ordinul MS privind reducerea pretului la medicamente. Acesta a atentionat companiile sa depuna ofertele de preturi in acest catalog, pentru a respecta termenele stabilite de comun acord pentru reactualizarea acestuia. „Am informatii ca exista anumiti producatori international care fac multe demersuri ca sa intarzie aplicarea acestui ordin. Cred ca aceasta masura pe care o aplica Romania se adreseaza populatiei, si nu producatorilor de medicamente. Cred ca profiturile rezultate din aceasta activitate sunt la nivel mondial pe locul unu in lume, iar producatorii de medicamente trebuie sa fie solidari cu populatia, asa cum incearca Guvernul Romaniei”, a adaugat Bazac.
Potrivit statisticilor oficiale, in Romania sunt aproximativ 3.080.000 de pensionari cu venituri numai din pensii sub 600 de lei.