Începând cu 1 ianurie 2021, o nouă taxă – taxa pe plastic – a intrat în vigoare la nivelul Uniunii Europene. Taxa de garanție în România ar putea fi stabilită la 50 bani/ambalaj în cadrul sistemului de tip garanție-returnare (DRS).

Obiectivele UE în ceea ce privește reciclarea până în 2025 sunt provocatoare pentru multe state membre, iar țara noastră reciclează în acest moment doar un procent de aproximativ 15% din deșeurile pe care le produce, fiind codașă în acest sens. Începând cu luna ianuarie a acestui an, România este nevoită să plătească o taxă către UE pentru cantitatea de plastic pe care o introduce pe piață și nu o reciclează. Din această cauză, implementarea sistemului de tip garanție-returnare (DRS) trebuie înființat cât mai urgent.

Ambalajele reutilizabile de apă, bere și suc, dar și pet-urile și dozele de aluminiu se vor putea returna în magazine, pentru reciclare. Practic, de fiecare dată când veți cumpăra o sticlă de apă sau suc ori o doză de bere, veți achita cu 50 de bani în plus. Această sumă reprezintă garanția pentru reciclare. După ce ați golit și ați spălat sticla o veți putea duce înapoi la magazin și vă vor fi returnați cei 50 de bani achitați inițial pentru garanția reciclării.

Ministerul Mediului explică faptul că pentru înapoierea ambalajelor nu este nevoie de bonul fiscal sau de alte acte. Este necesar doar ca ambalajul să nu fie deteriorat. Sticlele și dozele vor putea fi predate la orice magazin care comercializează băuturi.

“Pet-urile, dozele de aluminiu, sticlele pe care cumpărătorii le vor înapoia la magazin vor ajunge acolo unde le e locul, respectiv în sistemul de reciclare și nu vor mai ajunge să fie îngropate pur și simplu și lăsate moștenire copiilor noștri în gropile de gunoi, așa cum se întâmplă astăză” ,a explicat Ministrul Mediului.

Ministerul Mediului speră ca la 3 ani de la lansarea sistemului DRS România să ajungă la un grad de colectare de minimum 90% a ambalajelor de băuturi.

O primă schimbare în acest sens se desfășoară deja în unele supermarketuri din România. Românii care cumpără fructe și legume trebuie să știe că, începând cu data de 2 ianuarie, plătesc în plus 9 bani pentru fiecare punguță de platic pe care o folosesc.