Comunitatile maghiare din Salaj au fost în sarbatoare sâmbata, pentru a celebra „Ziua maghiarilor de pretutin-deni”. Despre semnificatia acestei zile, reprezentantii UDMR Salaj spun ca este „simbolul identitatii nationale a poporului maghiar, marcat de revolutia din 1848”.
Dupa cum ne-a declarat Seres Denes, presedintele UDMR Salaj, la evenimentele din Zalau si-au facut prezenta ca invitati speciali reprezentanti ai Consulatului Maghiar din Cluj, ai Ambasadei Ungariei in Romania, ai Secretariatului General al UDMR si oficialitati locale si judetene. Evenimentul a debutat la ora 17.00, cu o slujba ce a avut loc la Bise-rica Reformata Centrala din Zalau, urmata, de la ora 18.00, de un spectacol cultural artistic, la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau. Daca aici au luat parte in jur de 800 de etnici maghiari, la depunerea de coroane la statuia baronului maghiar Wesselenyi, in memoria eroilor din 1848, nu au ajuns decat un sfert dintre ei. La fel ca si anul trecut, maghiarii nu au avut parte de vreme prielnica pentru a-si sarbatori ziua. Din cauza ploii si a vantului puternic ce au izbucnit, organizatorii au fost nevoiti sa renunte la traditionalul mars cu torte. Dupa intonarea celor doua imnuri, al Romaniei si al Ungariei, la statuia baronului Wesselenyi, situata in centrul orasului, au depus coroane si jerbe de flori invitatii de seama pe care i-am mentionat mai sus, alaturi de lideri ai unor partide politice din Salaj.
Seres Denes mai spune ca Ziua Maghiarilor de Pretutindeni a fost sarbatorita in toate localitatile cu populatie de etnie maghiara din Salaj.stop_coloana
Ce mai sarbatoresc
maghiarii in Salaj
Un alt prilej pentru maghiarii din Salaj de a se reuni si a sarbatori este Ziua maghiara salajeana, celebrata, de doi ani incoace, in luna septembrie. Anul trecut, evenimentul a fost organizat de UDMR Salaj, in colaborare cu Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj. Ce sarbatoresc maghiarii din Salaj la 22 septembrie? „Pastram traditia de acum o suta de ani, cand comunitatea noastra si-a sarbatorit productia de struguri sau productia de grau”, ne spune Seres Denes. Parcarea din spatele Primariei a fost impanzita anul trecut de maghiari din Crasna, Sarmasag, Samsud si din alte localitati cu populatie maghiara. Maghiarii au pregatit mancaruri traditionale, de la bogracs de miel, pana la supa de ceapa sau sarmale, fiecare dupa reteta proprie, si s-au mai ospatat cu must si vin.
Conform ultimului recensamant, cel din 2011, ponderea comunitatii maghiare in Salaj este de peste 20 de procente, fiind aproximativ 50.000 de persoane de etnie maghiara.