Maria Fazakas din Ip, printre cei 15 profesori ai anului din mediul rural

Învățătoare la Școala Gimnazială nr. 1 Ip, Maria Fazakas a fost premiată, la Iași, în cadrul Galei profesorului anului din mediul rural, eveniment organizat joi, 23 februarie, de Teach for Romania.
Sălăjeanca, alături de cadre didactice din școlile rurale din județele Argeș, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Iaşi, Ilfov, Olt, Prahova, Sibiu, Timiș, Vâlcea și Vrancea, se regăsește printre cei 15 finaliști desemnați câștigători dintre cele 360 de cadre didactice nominalizate în competiție.
Învățătoarea Maria Fazakas, recent, a fost dată drept exemplu de Ministerul Educației pentru modul în care își face meseria, de mai bine de 30 de ani. Este profesor pentru învățământul primar și predă la Școala Gimnazială nr. 1 Ip, unde a reușit să creeze în clasa ei un spațiu de învățare în care fiecare copil se simte binevenit și valorizat.
“Chibzuită, reflexivă și cu interes susținut pentru dezvoltarea profesională proprie și a colectivului din care face parte, Maria Fazakas sfințește locul în care profesează și merită toată recunoștința noastră”, a fost mesajul reprezentanților Ministerului Educației.

În cadrul celei de-a doua ediții a Galei profesorului anului din mediul rural, au fost premiați ”profesorii care reușesc să găsească soluții și să creeze o școală relevantă pentru elevii lor, care provin din medii dezavantajate. Oameni care ne arată că se poate și că educația de calitate este posibilă pentru orice copil din România, indiferent de mediul din care provine. Acești profesioniști merită să fie cunoscuți, iar efortul, dăruirea și perseverența lor merită să fie apreciate. Felicitări tuturor celor 390 de profesori nominalizați! Felicitări celor 15 finaliști! Dragi colegi, vă mulțumim pentru exemplul de bine!”, este mesajul publicat de Ministerul Educației, după eveniment.



Ministerul Educației a fost reprezentat la Iași de subsecretarul de stat Marian Daragiu, evenimentul fiind organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași și al Consiliului Județean Iași, în parteneriat cu Inspectoratului Școlar Județean Iași, Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” Iași și Ateneul Național din Iași.
Prin ce se remarcă învățătoarea Maria Fazakas
Învățătoare cu vocație și dragoste pentru copii, Maria Fazakas este absolventă a Liceului Pedagogic din Oradea – Promoția 1986 și s-a întors în satul natal, Ip, pentru a deveni învățătoare.
Așa cum le mărturisea celor din Ministerul Educației, consideră că cea mai însemnată realizare în munca sa este să-i învețe pe copii să citească, să scrie, să socotească și să vină cu drag la școală. A lucrat deseori cu clase simultane, așa cum se întâmplă de multe ori în mediul rural, iar din dorința de a fi cât mai eficientă în activitatea sa didactică, în 2011, se întoarce la școală, pentru a urma Facultatea de Psihologie, Științe ale Educației și Asistență Socială, specializarea Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, din cadrul Universității Vasile Goldiș, Arad.
Dascălul este și consilier educativ din 2011 și sprijină fiecare membru al comunității școlare să se dezvolte cu ajutorul activităților extracurriculare. Are grijă ca întotdeauna să aducă parteneri părinții, comunitatea locală, instituții și asociații culturale locale, dar și din afara comunității, din alte instituții de învățământ.
“Este activă în comunitatea locală, dincolo de aspectele care țin de educația școlară, pentru că știe că viața copiilor trece de zidurile școlii și este nevoie, realmente, de un sat întreg pentru a crește un copil și a dezvolta comunitatea în mod sustenabil”, adaugau reprezentanții ministerului în prezentarea Mariei Fazakas.
Este și inițiatorul concursului județean “Licurici”, un concurs de recitare în limba română pentru copiii claselor din școlile și secțiile de predare în limba maghiară, în acest an școlar, concursul ajungând la cea de-a XII-a ediție.
De trei ani este în programul „Școli cu scLIPICI” unde, cu ajutorul Fundației Noi Orizonturi, organizează laboratoare de literație și școli de vară în care lucrează cu elevii care au nevoie de sprijin suplimentar în dobândirea abilităților de citit și de scris, antrenând și colegii profesori, și conducerea școlii, în acest tip de activitate.
De doi ani, este mentor în program și sprijină mai ales școlile cu predare în limba maghiară și cele cu predare simultană să adapteze resursele din program în funcție de specificul local.
De altfel, Maria Fazakas este cea care a avut un rol conducător în dezvoltarea, în limba maghiară, a instrumentarului de evaluare a literației emergente și a inventarului informal de citire.
Felicitari, d-na profesor. Tot colectivul Scolii Gimnaziale nr. IP – este unul deosebit. Școlarii și preșcolarii sunt minunați.
Felicitari, d-na profesor. Tot colectivul Scolii Gimnaziale nr.1 IP – este unul deosebit. Școlarii și preșcolarii sunt minunați.
Felicitări, Maria! O descriere obiectivă, simplă şi realista. Mă bucur că în jurul tău ai crescut nu numai copii ci şi comunitatea din care faci parte.