Municipiul Marghita, județul Bihor, riscă să piardă o finanțare de peste 30 de milioane de euro, bani europeni, din cauza orgoliilor din politică.
Consilierii locali nu se pot pune de acord cu privire la aprobarea acestei finanțări, iar vineri, 26 iulie, este ultima zi în care mai pot fi făcute demersurile necesare către ADR Nord-Vest. În cazul în care Marghita ratează finanțarea, banii ar putea ajunge la Șimleu Silvaniei.
Întreaga poveste am aflat-o chiar de la primarul din Marghita, Marcel Emil Sas Adăscăliții, care a a apelat la presă pentru a mediatiza situația în care se găsește în prezent orașul său, singurul UAT care refuză bani de la UE, din cauza neînțelegerilor dintre consilierii locali.
“Fac apel către toată mass-media, respectiv către toate trusturile de televiziune (locale și naționale), către toată presa scrisă (de la nivel local și național), precum și către toți oamenii politici de la nivel local, județean și național, pentru a-și aduce aportul în sprijinirea Municipiului Marghita de a nu pierde o finanțare de la Comunitatea Europeană, prin fonduri europene nerambursabile în valoare de 30.000.000 euro, întrucât săptămâna aceasta este un ultimatum dat de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord – Vest (ADR Nord – Vest). (…) Comunitatea Europeană prin ADR Nord – Vest a alocat pentru această secțiune de mobilitate urbană o sumă de 3.000.000.000 lei, iar pentru toate cele 46 de proiecte care au fost depuse de către UAT-urile aflate în zona de activitate a ADR Nord – Vest s-a depășit bugetul alocat cu 500%. Un total de 8 proiecte au câștigat această secțiune de finanțare, din care Municipiul Marghita a obținut 2 finanțări. (…) În situația în care în ședința Consiliului Local al Municipiului Marghita din data de 25.07.2024 nu se va aproba această finanțare, atunci următoarele UAT-uri care ar beneficia de finanțare vor fi orașul Șimleu Silvaniei – jud. Sălaj, orașul Ștei – jud. Bihor și orașul Aleșd – jud. Bihor, UAT-uri care așteaptă ca Municipiul Marghita să ia această decizie de a nu aproba și sprijini aceste proiecte, pentru a putea beneficia ele de această finanțare de la Comunitatea Europeană. Reprezentanții ADR Nord – Vest ne-au comunicat faptul că în istoria acestei instituții, de la înființare și până în prezent, s-au implementat 2.500 de proiecte în zona publică și până în momentul de față nimeni, niciun UAT, nu a refuzat o finanțare, situație în care se găsește astăzi Municipiul Marghita. În situația în care aprobăm și acceptăm finanțarea, intrăm în istoria ADR Nord – Vest pentru că s-au obținut 2 finanțări cu 30.000.000 euro, iar în situația în care nu se vor aproba aceste proiecte, tot vom intra în istoria ADR Nord – Vest pentru că vom fi primul UAT care nu a acceptat o finanțare de la Comunitatea Europeană”, spune primarul din Marghita.
Apelul de proiecte vizează promovarea mobilității urbane multimodale durabile, ca parte a tranziției către o economie cu zero emisii de dioxid de carbon, și utilizarea crescută a transportului public și a altor forme de mobilitate urbană ecologice. Astfel, Primăria Marghita are în plan achiziționarea a 5 microbuze electrice, 14 kilometri de străzi asfaltate, trotuare amenajate, piste de biciclete, rețea pluvială și amenajarea spațiilor verzi pe toată lungimea traseului. Cofinanțarea este de 6.000.000 euro.
“Așadar, această cofinanțare de 6.000.000 euro, care în moneda națională înseamnă 30.000.000 lei, chiar dacă noi avem un împrumut deja și ne-am atins pragul maxim de îndatorare pentru UAT, există totuși posibilitatea ca prin această Bancă a Consiliului Europei, care alocă finanțări pentru astfel de proiecte și pentru astfel de UAT-uri care necesită și doresc să implementeze un proiect prin fonduri europene, să poată fi acoperită această necesitate pe o perioadă mai îndelungată. Deci scuzele că nu sunt bani, nu mai sunt valabile, trebuie să existe doar dorința de a implementa aceste proiecte”, a adăugat primarul.
Rămâne de văzut acum dacă neînțelegerile consilierilor locali din Marghita vor însemna, în cele din urmă, direcționarea banilor spre Șimleu Silvaniei, Ștei sau Aleșd.