Este evident ca cresterea salariului minim de la 1 noiembrie, cu doua luni mai devreme decat era prevazuta, nu este altceva decat o masura de criza luata de guvernul PSD – ALDE pentru a aduce mai multi bani la buget din contributiile sociale si a reusi astfel sa se inscrie intr-un deficit bugetar de maxim 3 la suta.
Guvernul incheie anul cu un minus urias, iar pentru a nu depasi deficitul admis in cadrul UE, de 3 la suta din PIB, care pentru tara noastra inseamna un minus de circa 28,3 miliarde lei, se majoreaza salariul minim pe economie de la 1 noiembrie. Se majoreaza asadar contributiile aferente salariului minim, ceea ce inseamna un plus la buget de o jumatate de miliard, exact cat sa se evite un deficit de peste 3 la suta la sfarsit de an.
Sunt de fapt o multime de bani atrasi la buget de pe spinarea firmelor din mediul privat, unde lucreaza grosul angajatilor cu salariu minim. Se stie ca in sistemul bugetar nici 3 la suta din salariati au salariul minim. Cresterea salariului minim nu se traduce asadar decat printr-un bir greu pe cei care sunt activi in economie si produc plusvaloare. Firmele vor avea costuri mai mari, nu vor mai putea face investitii, nu pot fi competitive pe piata; pana la urma economia va pierde pe ansamblu. Logica va fi cresteri de preturi, inflatie, putere de cumparare scazuta. Rezulta ca majorarea salariului minim nu este decat o masura de criza, vanduta in stil populist ca un beneficiu pentru populatie, dar care aduce de fapt pagube mari economiei si nivelului de trai.
Potrivit datelor transmise de Comisia Nationala de Strategie si Prognoza (CNSP) la solicitarea HotNews.ro, în România sunt peste 1,7 milioane de salariati care primesc minimul pe economie, din care 580.000 au o vechime de peste 15 ani, iar 350.000 sunt cu studii superioare.
Cum cresterea salariului minim de la 1 noiembrie este prevazuta diferentiat in functie de cele trei categorii, vom avea trei salarii minime de luna viitoare, daca Guvernul va adopta o Ordonanta de Urgenta în acest sens. Va fi salariul minim standard, care va creste la 2.080 de lei, si înca doua salarii minime în functie de vechime si studii, care vor fi de 2.350 lei fiecare.
Un calcul simplu arata ca statul ar încasa peste 516 milioane lei în plus, în acest an, daca noile salariile minime vor intra în vigoare de la 1 noiembrie. Având în vedere ca statul trebuie sa se încadreze într-un deficit bugetar de circa 28,3 miliarde lei (3% din PIB), la noua estimare a PIB-ului, acesta va scadea cu jumatate de miliard. Daca estimarile ar arata un deficit de fix 3%, pentru acest an, atunci aceasta masura va duce la o diminuare spre 2,95%.
De exemplu, daca o firma are cinci angajati pe care îi plateste cu salariul minim pe economie astazi, de la 1 noiembrie fondul de salarii pentru ei va creste cu 9,5%, daca sunt fara studii si cu vechime sub 15 ani. Iar daca cei cinci au peste 15 ani vechime sau studii superioare, fondul de salarii creste cu 23,6%. Firma nu are alta sansa decat sa creasca pretul produselor pe care le vinde. Daca este concurata pe piata, sa spunem, de o firma din strainatate, cu produse similare, care nu e fortata sa creasca pretul acestora, firma noastra data ca exemplu este pandita de faliment.

rn

Analistul economic salajean Alexandru Tamba:

rn

E clar ca Guvernul a ramas fara bani

rn

"Cresterea salariului minim brut cu aproximativ 150 de lei inseamna, de fapt, 81 de lei net care se duc la angajat si 69 de lei care se duc la stat ca si contributii si impozit pe venit.
Masura aceasta este evident ca se refera in general la mediul privat, pentru ca la stat ce se da se recupereaza o parte, iar statul suporta cei 81 de lei. In privat se suporta integral cresterea salariului. Faptul ca se decaleaza aceasta crestere indica evident ca este nevoie de bani la buget", ne-a declarat cunoscutul analist economic salajean Alexandru Tamba.

rn

Senatorul salajean Cristian Lungu:

rn

Este firesca dorinta de a avea salarii
mai mari, dar trebuie sa le si putem plati

rn

Senatorul salajean PMP, Cristian Lungu, secretarul Comisiei buget – finante din Senat, evidentiaza ca economia merge prost si majorarea salariala nu se sutine.
"Mie mi se pare rationala o înghetare a salariilor în sectorul bugetar. Deja cresterea economica a încetinit. Prognozele deocamdata nu sunt cu nimic mai optimiste pentru 2019, existând atât motive interne, dar mai ales motive externe. Deci, dincolo de dorinta legitima de a avea salarii mai mari, care nu poate fi negata si nici nu se poate spune ca este gresita, trebuie sa putem sa le platim", spune senatorul salajean.

rn

Deputatul salajean PNL, Lucian Bode:

rn

Legile economiei de piata sunt complet
ignorate de catre acest guvern

rn

Deputatul salajean PNL, Lucian Bode, considera ca cei din PSD si ALDE recunosc implicit ca nu sunt capabili sa mai aplice programul de guvernare, care se dovedeste "o mare pacaleala la adresa românilor".
"Guvernul PSD-ALDE anunta aceasta masura fara sa prezinte studii de impact. Prin acest anunt al devansarii termenului pentru cresterea salariului minim începând cu 1 noiembrie, încearca sa acopere o alta intentie a acestui Guvern, devoalata de catre PNL, prin care cresterile de salarii pentru bugetari, asa cum au fost aprobate în legea salarizarii, nu se vor mai aplica anul viitor. Este clar ca deficitul bugetar este mare, iar dezechilibrele fiscale create prin aceste masuri haotice vor arunca în aer întreaga economie. PSD si ALDE recunosc ca nu sunt capabili sa mai aplice Programul de Guvernare care se dovedeste a fi o mare pacaleala la adresa românilor. Salariile în România trebuie sa creasca, nimeni nu neaga aceasta necesitate, dar trebuie sa existe un echilibru între sectorul privat, care este motorul economic al unei tari, si sectorul de stat. Legile economiei de piata sunt complet ignorate de catre acest guvern care intervine abrupt si haotic prin masuri necalibrate si fara sa tina cont de productivitatea muncii, indicele care dicteaza cresterea salariala", spune deputatul Lucian Bode.

rn

Deputatul PSD Iuliu Nosa:

rn

Este vorba de concetatenii nostri
ale caror venituri vor creste

rn

Deputatul PSD Iuliu Nosa, vicepresedintele Comisiei de buget – finante din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca:
"Este o discutie la nivelul Guvernului sa se devanseze marirea salariului minim pe economie mai repede decat prevede in Programul de guvernare. Din punctul meu de vedere ar fi bine sa se intample acest lucru, pentru ca este vorba de concetatenii nostri ale caror venituri vor creste, este in beneficiul lor", spune deputatul salajean PSD.