Presa internationala atrage atentia si asupra ciocnirilor dintre protestatari si fortele de ordine. Prestigioasa agentie britanica Reuters scrie ca protestele au fost organizate si promovate de grupuri de români care traiesc peste hotare, furioase din cauza coruptiei înradacinate, a salariilor mici si tentativelor PSD de a slabi justitia într-una dintre cele mai corupte tari din Uniunea Europeana. Reuters descrie interventia Jandarmeriei cu gaze lacrimogene si dispersarea manifestantilor cu tunul cu apa la protestul din fata Guvernului si subliniaza ca zeci de mii de persoane au participat la proteste în alte orase din România. Agentia mai scrie ca între 3 si 5 milioane de români muncesc si traiesc în strainatate si ca acestia au trimis acasa putin sub 5 miliarde de dolari numai anul trecut, o infuzie vitala pentru comunitatile rurale dintr-una dintre cele mai sarace tari din UE. “n aceste conditii, mai multi politicieni din coalitia de la guvernare au luat în derâdere protestele, afirmând ca nu înteleg de ce ar protesta românii din diaspora, remarca Reuters.
rn
Associated Press, una dintre cele mai importante agentii americane, spune ca expatriatii romani care au strabatut întreaga Europa pentru a participa la demonstratii sunt nemultumiti de modul în care România este guvernata de social-democrati, iar PSD este criticat ca slabeste lupta împotriva coruptiei.
France Presse scrie la rândul sau ca românii expatriati adunati în fata guvernului au cerut demisia guvernului pe care îl acuza de "coruptie", în cadrul unei manifestatii marcate de ciocniri cu fortele de ordine. "Demisia" si "Hotii", au scandat manifestantii adunati în Piata Victoriei, în fata sediului guvernului, remarca AFP. Si France Presse aminteste de contributia românilor din diaspora la economia României, "una dintre cele mai sarace tari din UE", care reprezinta aproape 2,5% din PIB.
Euronews citeaza români care spun ca s-au saturat de actualii guvernanti si subliniaza ca populatia acuza puternic coruptia, care ar provoca plecarea a milioane de oameni în strainatate. Potrivit Eurostat, 20 la suta dintre românii de vârsta activa traiesc într-o alta tara UE.
rn