Sub egida „Oui a la francophonie” la Grupul Şcolar „Voievod Gelu’ din Zalău s-a desfăşurat vineri 18 martie 2011 o manifestare de suflet dedicată Zilei Internaţionale a Francofoniei.
Cu această ocazie, catedra de limba franceză a susţinut activităţi care oferă o perspectivă edificatoare asupra importanţei contribuţiei culturii franceze la patrimoniul cultural universal şi care promovează studiul limbii franceze in şcoală, pornind de la premisa că romanii şi francezii au avut mereu un drum comun, aşa cum susţinea una dintre personalităţile franceze, Charles de Gaulle: „Dintotdeuna, romanii şi francezii au fost aruncaţi impreună in valtoarea dramelor şi a trecerii timpului şi niciodată, indiferent de ce s-a intamplat, nu s-au privit altfel decat cu multă stimă şi consideraţie”.
Pentru a sărbători francofonia, elevii şcolii au surprins aspecte din cultura şi civilizaţia franceză prin expoziţia „La France en images”, prin portofolii personale. De asemenea, au prezentat aspecte din viaţa şi activitatea unor scriitori romani francofoni intr-o manieră sincretică, prin implicarea imaginii, muzicii şi a textului, pentru a da mai multă culoare celor prezentate.
Activitatea a avut un impact pozitiv asupra publicului, cu toţii am cantat şi am dansat pe ritmuri franceze şi am simţit pe deplin ce inseamnă farmecul spiritului francofon şi mandria de a fi francofon. „Limba franceză, limba cuvintelor tandre”.
Mandria de a fi francofon
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...