Sărbătorile Pascale reprezintă pentru mulţi sălăjeni, după o lungă perioadă de abstinenţă, pe langă semnificaţia religioasă şi un prilej de a se delecta din plin de bucatele diversificate, pregătite special pentru această ocazie. Cele cateva zile de dezmăţ culinar nu au intotdeauna un final fericit, in special pentru cei care nu işi cunosc limitele.
Masa tradiţională versus meniu modern
Masa tradiţională de Paşti imbracă anumite conotaţii simbolice şi este legată de resursele alimentare din perioada de primăvară.”In mod tradiţional printre alimentele care au conotaţii simbolice şi religioase in perioada sărbătorilor pascale se găsesc ouăle, carnea de miel, branza şi caşul proaspăt, asezonate cu legume şi zarzavaturi de sezon cum ar fi ceapa, ridichile, loboda, macrişul. Rar mai găsim in gospodăriile instărite şuncă rămasă de la porcul tăiat de Crăciun. Desertul tradiţional este cozonacul cu nucă sau pasca cu branză. Masa de Paşti este una simplă, se serveşte in familie şi este asociată cu un pahar de vin, in general roşu”, spune Marius Andrei Călinici, me-dic primar nutriţionist, doctor in medicină. Din păcate, influenţele diverse şi-au pus amprenta, iar masa de Paşti seamănă tot mai puţin cu una tradiţională. Pe masă se regăsesc o gamă variată de mezeluri, branzeturi sau sosuri din industria alimentară. Adeseori pe masa tradiţională avem carne de vită, peşte, fructe de mare sau alte preparate gătite in cele mai diverse moduri. Apar zarzavaturile de seră, roşiile, castraveţii şi alte legume sau fructe din import care nu sunt de sezon. Pe langă cozonacul şi pasca tradiţionale, gospodinele prepară tot felul de prăjituri cu creme, care nu fac bine stomacului. In loc de tradiţionalul pahar de vin, acum se consumă diverse băuturi alcoolice şi in cantităţi nepotrivit de mari.
Cumpătarea face totul
Pentru ca sărbătorile pascale să fie petrecute in linişte, trebuie să fim cumpătaţi.” Recomandarea cea mai importantă este cumpătarea. Să ne bucurăm de semnificaţia momentului, mai mult decat de mancare. Un alt aspect de menţionat este că băutura nu este pentru copii. Ea trebuie consumată doar de către adulţi sănătoşi şi responsabili”, spune Călinici. Teoretic, tot ce apare pe rafturile magazinelor nu ar trebui să pună in pericol sănătatea consumatorilor. Dar cantităţile nepotrivite de mancare, in momente nepotrivite pot să creeze adevărate probleme. Fiecare organism reacţionează diferit, dar in momentul in care nu facem abuzuri riscul anumitor probleme de sănătate este mai redus.”La noi, o gospodină pune de Paşti pe masă de toate, pentru ca masa să fie cat mai bogată. Masa tradiţională nu este sofisticată, dar aşa este mentalitatea acum, iar apoi cand te trezeşti cu frigiderul plin trebuie să il goleşti, că doar ai investit bani acolo. Important este cand mancăm, cat, şi mai ales cine mănancă”, atrage atenţia nutriţionistul Marius Călinici, doctor in medicină.
Contraindicaţii pentru persoanele cu probleme
Pentru cei care işi cunosc problemele de sănătate există alimente care trebuie consumate in cantităţi mai mici sau alimente care este mai bine să nu fie prezente in farfurie. Doctorul Călinici transmite cateva indicaţii pentru cei care se simt cu musca pe căciulă in privinţa sănătăţii. „Pentru persoanele care suferă de boală ulceroasă este interzis consumul alimentelor puternic condimentate, de asemenea nu este indicat consumul de alcool. Cei care suferă de boli ale vezicii biliare să evite gălbenuşurile de ou. Le pot afecta starea de sănătate, indiferent că sunt consumate ca atare sau sub formă de maioneză. Şi carnea prăjită poate ridică probleme acestor persoane. Este cunoscut faptul că animalul tanăr are o carne bogată in colagen, care este greu de digerat. Din acest motiv este recomandat ca mielul utilizat pentru masa de Paşti să nu fie foarte tanăr şi să aibă cel puţin zece kilograme. In caz contrar există riscul apariţiei problemelor cu stomacul. Cei care sunt afectaţi de boli de inimă sau hipertensiune arterială să reducă consumul de sare sau de alimente sărate”, spune specialistul. Sălăjenii diagnosticaţi cu diabet zaharat trebuie să se abţină de la prăjituri şi să fie atenţi la cantitatea de paine consumată. Pacienţiilor care suferă de boli de ficat nu le este permis consumul de băuturi alcoolice.
Capcanele mesei de Paşti
Bogata masă de Paşti vine după cea mai lungă perioadă de post a anului. Tradiţionala masă in familie este inlocuită mai nou cu ieşiri la diverse localuri, la iarbă verde, unde inevitabil se consumă grătare, iar nu toate persoanele reacţionează pozitiv. Consumul de mici, pulpe prăjite sau alte grătare pot cauza probleme pentru persoanele care se consideră teoretic sănătoase. „Principala capcană in care cădem in această perioadă este legată de provenienţa alimentelor. Şi anume, trebuie să luăm in calcul de unde, cat de sănătoase sunt, dar mai ales cum sunt păstrate pană in momentul consumului”, a spus Marius Andrei Călinici, medic nutriţionist. O altă capcană este abundenţa atat privind cantităţile, cat şi privind amestecurile. „Din păcate trebuie să acceptăm că noi romanii avem tendinţa de a cădea in aceste capcane şi chiar de a le combina. Cantităţile nepotrivit de mari de alimente pe care le consumăm şi amestecul de diverse feluri de mancare, stropite cu alcool, provoacă cel puţin indigestii şi pot să contribuie ca declanşator la unele probleme de sănătate -cum ar fi ulcerul, colica biliară, pancreatita”, a adăugat Călinici.
Excesul dăunează sănătăţii şi celor din jur
Medicii de la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă văd cel mai bine urmările exceselor alimentare şi de alcool in perioada sărbătorilor. Urgenţa şi Ambulanţa sunt cele mai utilizate servicii in această perioadă. După o perioadă lungă de post, mulţi sălăjeni se pun pe mancat şi băut pană ajung victimele propriei inconştienţe. ‘De regulă, in perioada sărbătorilor la UPU ajung in număr mare persoane cu afecţiuni digestive (gastrite, gastroduodenite şi enterocolite) din cauza consumului in exces de mancăruri greu digerabile, cum sunt ouăle şi carnea de miel. De asemenea, medicii au de tratat consecinţele consumului in exces de alcool, de la cele medicale (gastrite, comă alcoolică) pană la accidente rutiere şi agresiuni pe fondul consumului de alcool”, ne-a declarat Codruţa Puşcaş, purtătorul de cuvant al Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău. De menţionat este că la spital ajung doar cazurile grave. Medicii recomandă prudenţă in consumul alimentelor şi băuturilor alcoolice in perioada sărbătorilor Pascale pentru a nu-şi pune in pericol viaţa lor şi chiar a celor din jur.
Atenţie la ce pui in coş!
Inaintea sărbătorile creştineşti vanzările produselor alimentare cresc foarte mult faţă de celelalte perioade ale anului. Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj a intensificat controalele in magazinele alimentare, insă recomandă consumatorilor să fie foarte atenţi la ce pun in coş pentru a nu se trezi acasă cu produse expirate sau in stare de degradare pentru că nu au fost păstrate in condiţii necorespunzătoare de către comerciant.
Comisarii in Protecţia Consumatorilor recomandă consumatorilor să evite să cumpere produse expuse spre vanzare pe trotuare, in portbagajele autoturismelor. Carnea de miel trebuie cumpărată numai din măcelării, magazine alimentare sau locuri special amenajate in pieţe. Carnea trebuie să prezinte ştampila sanitară-veterinară, să nu fie elastică sau urat mirositoare. Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul, verificaţi data durabilităţii minimale inscrisă pe ambalaj.
Verificaţi eticheta produsului inainte de a-l pune in coş: să nu aibă data durabilităţii minimale depăşită, să fie păstrate conform recomandărilor produ-cătorului, cantitatea sau volumul etc.
Mancarea de Paşti, intre plăcere şi pericol
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...