Mancare putina luata pe datorie
Daca in urma cu trei-patru ani, odata cu aparitia marilor magazine din urbea de la poale de Meses multe dintre micile buticuri de cartier, de la parterul blocurilor au fost nevoite sa traga obloanele, iata ca acum, odata cu scumpirea majoritatii produselor alimentare, multe ABC-uri au revigorat, patronii gasind metode ingenioase pentru a-si atrage clientii.
Cert este ca puterea de cumparare a scazut vertiginos. Salajenii nu se mai inghesuie la hipermarket pentru cumparaturi pentru toata luna decat foarte putini. Majoritatea cumpara un litru de ulei ori un kilogram de zahar din magazinul de la scara blocului de cate ori au nevoie, mai ales ca preturile sunt aproximativ aceleasi. De asemenea, tot de aici pot cumpara in cantitati mai mici decat cele ambalate de producator, lucru imposibil la unul dintre marile magazine Si apoi sa nu uitam ca cei mai multi dintre patronii buticurilor de cartier, pentru a-si atrage clientii ofera marfa pe datorie, „pe caiet”. Patronii se lauda ca in aceasta perioada si in acest fel vanzarile au crescut substantial fata de anul trecut, cu 15-20 la suta.
Saracia la ea acasa
Modalitatea comertului pe datorie a fost preluata de la magazinele din zonele rurale, unde se practica de mult, mult timp. Oamenii se cunosc intre ei, vanzatorii stiau cine e bun sau rau platnic. „Nu dam pe datorie chiar la toata lumea. Avem clientii nostri care vin aproape zilnic la magazin dupa cumparaturi si nu toate cumparaturile facute de acestia sunt pe datorie. Daca facem un calcul, doar un sfert din vanzarile unei luni sunt facute pe datorie, iar plata lor se face , de obicei, de doua ori pe luna. Cele mai multe vanzari pe caiet le facem in zilele dinaintea salariului si avansului, asa ca in multe cazuri datoria este stinsa dupa numai cateva zile”, imi zicea patronul unui magazin de cartier, al carui nume il pastram in anonimat, pentru a nu se incrunta fiscul spre el. Acesta a mai adaugat faptul ca nu este singurul care practica acest sistem. „Sa nu va inchipuiti ca numai eu fac asa ceva. Toate magazinele mici, care-si cunosc clientii, vand pe datorie. Este singura sansa sa supravietuim, pentru ca daca nu dam si pe datorie ramanem cu marfa in stoc”.
Vanzarea pe caiet – evaziune fiscala
Vanzarea pe caiet nu este permisa de lege. Din aceste motive si din altele nu voi nominaliza nici societatile comerciale vizitate, care detin buticuri, nici pe patronii sau vanzatorii acestora. Cum spuneam, vanzarea pe caiet nu este permisa de lege atata vreme cat nu este eliberata o factura sau un bon fiscal prin care sa se dovedeasca iesirea marfii din magazin, chiar daca plata se face mai tarziu. Sistemul de plata la 30 sau 90 de zile se practica mai mult in cazul comertuli cu ridicata, nu in cel cu amanuntul. Dar si acolo se elibereaza o factura in care este specificata data la care se va face plata. Cum in cazul comertului „pe caiet” nu este emis nici un act, nici la eliberarea marfii, nici la plata ei, este vorba practic de evaziune fiscala. De fapt, evaziune fiscala este si atunci cand clientul plateste pe loc si nu este folosita casa de marcaj.
Vanzarae la bucata
O alta solutie gasita de patronii micilor magazine este de a vinde in cantitati mai mici decat cele ambalate initial. Adica, produsele mai scumpe cum ar fi casacavalurile, unele mezeluri, chiar si painea nefeliata, sunt taiate si vandute in cantitati mai mici, chiar daca exista riscul ca bucata ramasa sa se altereze. „Daca un client doreste sa cumpere bucati mai mici de cascaval sau o jumatate de paine nefeliata, ii facilitam acest lucru, ceea ce in marile magazine nu se poate intampla”, a afirmat patroana unui magazin de pe Gh. Doja. Din cate se pare, acest lucru este placut clientilor cu bani mai putini. Potrivit specialistilor de la Oficiul de Protectia Consumatorului, aceasta practica nu este chiar legala. De pilda, legea prevede ca produsele ambalate se vand doar la bucata. Odata ce ambalajul este deteriorat, indiferent sub ce forma, si produsul se deterioreaza si nu mai este permisa vanzarea lui. Comertul in acest fel se poate face numai cu produse preambalate. Unii patroni vand practic orice si cum cere clientul. In aproape toate magazinele de cartier se vand printre altele si tigari la bucata, desi amenzile in cazul in care sunt prinsi sunt foarte mari. Dar daca nu risti …
Epilog cu Fisc, amenda si consecventa
Legal sau nu, patronii micilor magazine de cartier, odata cu accentuarea crizei, cresterea preturilor, scaderea puterii de cumparare, au reusit cu ajutorul vanzarii la bucata si al comertului pe caiet sa-si recastige in mare parte clientela si sa-si vada de treburile lor. Chiar daca sunt prinsi de fisc, platesc amenzile si continua la fel