Ce martisoare alegem si cat suntem dispusi sa scoatem din buzunar, dar si ce este potrivit
si ce nu sa oferim – sunt cateva dintre problemele pe care ni le punem de fiecare data de 1 Martie.

Martisorul este o sarba-toare specific romaneasca, ce se marcheaza la inceputul lunii martie si reprezinta biruinta primaverii asupra iernii geroase. Traditia spune ca 1 Martie era inceputul anului nou in calendarul dacilor, care avea doar doua anotimpuri – vara si iarna. De-a lungul timpului, semnificatia anului nou dacic s-a pierdut, insa obiceiul marcarii inceputului de primavara s-a pastrat in traditia poporului roman. In vechime, sarbatoarea tinea de legenda Dochiei, insa denumirea lunii martie dupa zeul roman al razboiului – Marte – a impamantenit numele de Martisor atat pentru sarbatoare, cat si pentru obiectul care reprezinta aceasta sarbatoare. Martisorul este facut din doua fire colorate si rasucite, simbolizand iarna si vara, de care se agata o moneda de aur, argint sau din alt metal. Dupa unele informatii etnografice, in vechime, snurul se impletea din lana alba si neagra, fara sa mai fie legat de monede sau, cum este in prezent, de obiecte artizanale. Snurul reprezenta „funia anului” care impletea zilele celor doua anotimpuri de baza, iarna si vara. In vechime, martisorul se purta la mana, fiind un obiect ritual care a devenit astazi obiect de podoaba purtat la gat sau in piept, fara sa mai pastreze semnificatia initiala. Pe langa semnificatia de marcare a anului nou, martisorul era facut cadou si pentru asigurarea sanatatii, belsugului si pastrarea frumusetii de-a lungul anului.
Ce fel de martisoare se ofera cadou
Martisoarele se ofera femeilor incepand cu 1 martie si pana in data de 8 martie, perioada care este identificata popular cu Zilele Babelor, pentru ca legenda spune ca Baba Dochia a murit pe 1 martie si a inviat pe data de 8 martie. Astazi, insa, oferitul martisorului este un obicei care si-a pierdut semnificatia ancestrala si a devenit ceva care trebuie facut pentru ca asa se face. Cum, in general, se ofera martisoare femeilor din partea barbatilor, aceasta perioada este si una dintre cele mai grele pentru soti si fii. Ca tip de martisoare, puteti oferi unele traditionale – potcoave, trifoi, cosari, buburuze, floricele sau puteti oferi papusele, martisoare tip breloc sau tip brose, crosetate sau din argint. Puteti oferi martisoare pictate, din margele si flori, din materiale textile sau din ceramica, cu diverse forme: ingerasi, palarii, fluturasi, floricele sau diverse animalute sau felicitari din flori naturale.
Martisoare hand-made
O oferta deosebita pe piata de martisoare este cea a obiectelor hand-made (confectionate manual). Sambata trecuta a avut loc, la sala Porolissum a Consiliului Judetean, a doua editie a Targului de martisoare, cu obiecte facute manual de artizani si elevi din judet. Cei care nu au apucat sa-si achizi- tioneze un martisor hand-made, nu trebuie sa dispere – la toate tarabele din oras sunt expuse si astfel de bijuterii confectionate manual. Chiar daca sunt putin mai scumpe decat celelalte, de la trei lei bucata, martisoarele confe-ctionate manual sunt speciale si cu efect.
Martisoare pretioase din aur si argint
Daca vreti ca doamnele din viata dumneavostra sa isi aminteasca Martisorul din acest an, cea mai buna metoda este cumpararea unui obiect din metale pretioase care sa fie legat cu snurul impletit in rosu si alb. Bijuteriile din oras s-au pregatit cu inele, lantisoare sau medalioane in chip de martisor. „Avem martisoare din argint de la 10 lei bucata sau din aur – de la 50 de lei in sus. Depinde fiecare client ce vrea si cat isi permite sa plateasca. Snurul si pungulita speciala pentru cadou le oferim noi”, spune o angajata dintr-o bijuterie din Zalau. Totul e sa ai imaginatie si bani.
Zalaul este impanzit de vanzatori de martisoare
Inca din 24 februarie, Zalaul a fost invadat de tarabele volante cu martisoare. Primaria Zalau a autorizat aproximativ 30 de comercianti de martisoare, care isi expun marfa pentru vanzare in mai multe locatii din oras – in statia de autobuz de la Silvania si de la Astralis, in fata portii de la piata agroalimentara, pe Platoul de Marmura, la Perla, Uz casnic, langa Scoala Generala nr. 1, in Bradet langa magazinul Codiflor sau peste drum de Spitalul Judetean. Tarabele sunt pline de tot felul de martisoare viu colorate, de diferite marimi si forme, cu snururi simple sau mai elaborate. Iar preturile sunt pentru toate buzunarele. „Avem martisoare si pentru cei saraci si penru cei bogati”, spune unul dintre comercianti. Astfel ca martisoarele sunt impartite pe tarabe in functie de pret – de un leu, de doi lei, de trei lei, de cinci lei sau de 15 lei – acestea din urma fiind mai sofisticate si pentru fete mai alese. Trecatorii se opresc la tarabe, se uita, admira, unii cumpara, cei mai multi, insa, doar „prospecteaza” piata. „Cererea e la fel ca anul trecut, acum mai mult se uita lumea, de 1 martie o sa fie vanzarile mai mari”, spune un alt comerciant. Iar pe tarabe nu sunt doar, martisoare ci si diferite obiecte decorative care pot fi oferite in dar – cuiburi cu pui de pasari sau piramide de sticla cu semnele zodiacale – care pot fi achizitionate cu 15-20 de lei.
Unul pentru sotie, altul pentru colega
Cand alegi martisorul pe care vrei sa-l faci cadou trebuie sa fii foarte atent ce fel de sentiment vrei sa transmiti, pentru ca, in functie de relatia pe care o ai cu persoana respectiva, trebuie sa si „gandesti” tipul de martisor. Este foarte usor sa faci gafe prin intermediul unui martisor oferit in dar, iar ca sa eviti acest lucru, trebuie sa te feresti de confuziile pe care le poti crea. Daca vrei sa faci cadou colegei de birou care este casatorita si cu copii acasa, este nepotrivit sa-i oferi o bijuterie scumpa sau in forma de inima – o poate intriga si chiar jigni. Bijuteriile scumpe si inimioarele sunt pentru sotie sau pentru iubita, care le va aprecia potrivit intentiei tale. Daca alegi un martisor haios, trebuie sa ai in vedere daca persoana respectiva are simtul umorului, altfel te poti trezi cu un dusman pe viata. Daca nu esti sigur de reactia pe care o poate provoca astfel de martisoare, alegeti modelele traditionale – cosari, trifoi, ghiocei, buburuze sau banalele martisoare din flori uscate. Pentru colegele de birou, poti alege medalioanele cu semnele zodiacale – dar numai daca esti absolut sigur de zodia lor. Pentru copii, este de preferat sa alegi martisoarele traditionale, cu animalute sau ghiocei. Mai nou, piata de martisoare s-a specializat si ofera figurine din desene animate pe care copiii le vor adora – Mickey si Minnie Mouse, Tweety, Tom si Jerry, Pisica Aristocrata sau chiar martisoare cu Hanna Montana. Mult mai greu e sa alegi martisorul potrivit pentru invatatoare sau diriginta. In general, parintii sunt tentati sa cheltuie foarte mult pe martisoare sau cadouri de 1 Martie, iar asta nu este neaparat benefic. Cel mai bine este sa ii lasi pe copii sa aleaga martisorul pentru „doamna”, care sa-l faca fericit pe cel mic atunci cand ofera martisorul. Poti adauga si un buchet de flori – e inceput de primavara si florile aduc zambetul pe chipul doamnelor.