Imparatul Traian a murit, iar imperiul este in doliu. Funeraliile imparatului sunt organizate cu mare fast, in vreme ce la condu-cerea lumii civilizate urmeaza imparatul Hadrian. Momentul este reconstituit duminica, la castrul roman de la Porolissum (Moigrad), in cadrul manifestarilor cuprinse in Porolissum Fest, singurul festival de acest gen din regiune.

Porolissum Fest incepe de vineri, cu o masa rotunda care este organizata la Porolissum si la care participa specialisti si reprezentanti ai administratiei judetene, plus directori de cultura din regiune. Scopul acestei dezbateri, potrivit Corinei Bejinariu, managerul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, este de a creiona o strategie care sa poata fi si pusa in aplicare de valorificare stiintifica si mai ales turistica a castrului roman. Motivatia principala a acestor demersuri este faptul ca Porolissumul este principalul obiectiv prin care se identifica Salajul. Insa atractiile festivalului, ceea ce ii da unicitatea ca eveniment public, incep sambata. Organizatorii ii asteapta pe vizitatori la Porolissum, la ora 10,00, pentru a porni impreuna in excursii care au ca destinatie obiective istorice mai putin cunoscute. Cu ajutorul unui ghid, care va explica si va expune povestea fiecarui element de impact, vizitatorii vor descoperii fortificatiile de pe limesul de la Brebi, cariera romana de gresii, fortificatia dacica, bisericuta sapata in piatra de la Viile Jacului sau apeductul roman – singurul de acest fel descoperit pana acum pe teritoriul Daciei. Este foarte important de stiut ca atat excursiile, cat si evenimentele de duminica, sunt gratuite pentru public.
Specialitati gastronomice romane
Si de aceasta data, de la Porolissum nu vor lipsi specialitatile gastronomice romane. Cunoscutul bucatar salajean Mircea Groza pregateste pentru gurmanzi o specialitate imperiala – pasare cu sfecla rosie si ierburi aromatice, servita in replici de vesela romana, care merg de minune cu vinurile aromatizate dupa retetele vechi. Vanatorii de suveniruri vor avea parte de surprize, pentru ca organizatorii au pregatit standuri cu obiecte reproduse dupa piese de inspiratie istorica. Daca vreti sa pastrati amintirea acestui eveniment, veti putea achizitiona monede, obiecte de podoaba, decoratii, opaite, dar si elemente care promoveaza locatia – insigne, jocuri, vederi sau tricouri, precum si noul ghid de prezentare a complexului arheologic, tiparit in limbile romana si engleza.
Transport gratuit la Porolissum
Pentru a facilita accesul publicului la Porolissum Fest, organizatorii s-au gandit si la cei care nu au mijloace de transport la indemana. Astfel ca duminica sunt trei autobuze puse gratuit la dispozitia celor interesati de Festival. Potrivit Corinei Bejinariu, plecarea se face duminica din statia de la Astralis, autobuzele plecand la orele 11,00, 13,00 si 15,00. Intoarcerea de la Porolissum se face tot cu autobuzele, la orele 20,00 si 23,00.
Barbarii ataca Porolissumul
Aflat la a doua editie sub aceasta denumire, Porolissum Fest propune in acest an o tematica speciala, care sa creasca gradul de atractivitate. In acest an, pornind de la schimbarile produse la conducerea Imperiului Roman, prin moartea imparatului Traian si aclamarea noului imparat Hadrian, locuitorii Porolissumului se confrunta cu o mare primejdie. Barbarii devin curajosi si ataca fortificatiile de pe granita imperiului, de la Porolissum. Recrearea scenelor de lupta fac si de aceasta data deliciul Festivalului, pentru ca avem lupte reconstituite, dar si recrearea spectacolelor antice cu care se delectau locuitorii vechiului castru roman – celebrele lupte cu gladiatori. |i pentru ca vizitatorii sa simta ca fac parte dintr-un eveniment important, publicul este chemat sa participe si la concursurile organizate atat pentru copii, cat si pentru adulti. „Avem o serie de concursuri in care vrem sa-i atragem pe participantii la festival – concursuri de tras cu arcul, dar si de aruncarea lancii, a pietrei si a securii”, a precizat si Horea Pop, arheolog la Muzeu. Pentru prima data, aici vor avea loc si demonstratii ale jocului de turca, joc care se pretinde a fi jucat in epoca antica. Iar publicul nu numai ca va asista la demonstratii, dar se poate si implica jucand acest joc. Organizatorii anunta ca exista si o miza a acestor concursuri, primii trei clasati fiind premiati cu obiecte de inspiratie istorica. Nu lipseste nici muzica din oferta festivalului. Tot duminica, intre orele 19,30 si 21,30, ruinele vechiului fort roman vor rasuna sub vraja acordurilor muzicii interpretate de Paula Tarau si trupa Ad-Hoc din |imleu Silvaniei. Odata cu lasarea serii, cei care mai rezista se vor bucura de proiectiile de film cu tematica istorica. Dacii, Centurionul sau The Eagle vor fi productiile cinematografice care ne vor reintroduce in atmosfera magica a trecutului daco-roman.

VEZI VIDEO